Tuesday, 11 September 2012

JaLaN2 caRi iDeA ^ ^

ari ni aku pegi tengok kilang memproses agriculuture product.kilang ni memproses sayur dan buah menjadi powder. sebab aku kan ambik tema agriculture drying, so sesuai la sangat pegi tengok company ni..

sebelum dipowderkan sayur/buah ni, dia akan melalu proses pengeringan. nah, situ la yang aku mau tengok. proses buat powder tu cantik juga la tuk diketahui tapi bukan tema utama aku la. masih masuk tema drying tapi di cabang lain. nanti di bawah aku ceita sikit eh..

waktu aku pegi ni kilang ni sedang proses labu. memang best betul la tengok kerja dorang ni. 1st2 kulit labu tu dikupas, n then di belah kecik supaya senang. keja ni senang jugak la sebab ada alat tuk memudahkan pengupasan kulit labu n pembelahan labu ni. lepas tu baru la orang buang biji dia suma.

lepas tu,cuci, n  labu tu di potong lagi kecik2 dalam 5mm x 3cm la kali baru di steam style punya cuci. kalau ikut yang aku belajar, style dia cuci tu macam blanching style jugak la. sebab nanti si labu yang sudah di steamed tu memng lembik macam sudah separuh masak.

lepas tu masuk oven tuk pengeringan. tu la tema lab aku.

nampak macam senangkan, tapi di luar tu banyak jak labu yang out,di buang jak sebab terlau muda, terlalu tua, atau banyak lagi la alasan dia.

lepas tu, kalau labu yang masuk oven tu nda kering sepenuhnya, kiranya kalau dipatah nda bunyi krekk macam tu, mana sesuai mau di kisar jadi powder. dia kena betul2 kering, kalau nda nanti powder kau nda dapat yang sepatutnya,n then basah kan, mana la jadi powder.

lepas tu, mau jadikan something powder, kena fikir factor 'caking', tu tema kawan aku di lab. caking ni macam maksud dia, kalau powder kan, contoh susu, dia cakap kan simpan di tempat yang kering atau di dalam bekas kedap udara.  nanti masuk angin la, keras la. nah itu la caking. bukan la keras tu maksud caking, tapi powder tu melekat sesama sendiri, n lama2 jadi keras tu la caking. dia effect pada absorption/adsorption benda tu.

tapi selain dari benda lab, ada yang aku serius tabik la.kilang tu bersih gila. dalam tu memang bersih gila. kalau mau guling2 pun boleh. mau masuk kena cuci tangan macam doktor tu, pakai kasut n baju n penutup kepala n mask yang disediakan,roll baju dulu, siap cuci tangan lagi alcohol hand sanitizer, n paling best masuk pintu lepas tu kena sembur angin tuk buang suma benda kotor n bakteria yang mungkin ada lagi. memang hebat la...

ingat kak cerita pasal kilang kuih yang mardi jaga, kotor gila. aku yang tengok dari jauh pun macam nda mau masuk kilang tu. hahahah

mari la kita sama2 ambik yang baik untuk dicontohi dan buang kebodohan yang nda bagus ek... amin

No comments:

Post a Comment