Tuesday, 12 October 2010

AduH MaCAm2!!!

adui!! ari ni aku kol rumah. layan c ciwan 2 sampai penat aku jadinya. fuh.. nasib adik yang kecik tinggal ni jak. kalu nda...

bayangkan la. aku kol ia, boleh2 nya ia mainkan aku.
ciwan: hello, assalamualaikum.
aku: walaikum salam. wan~
ciwan:ini siapa?
aku: kak nong la.
ciwan: cari siapa?
biasa la 2. mau nda mau terpaksa la aku layan....
aku: cari ciwan la. ciwan ada?
ciwan: ciwan tiada di sini la. mau cakap sama dia ka?
jadi siapa la yang tengah cakap dengan aku ni????
ciwan: mau aku tolong panggil ciwan ka?
aku: yang jawab sekarang ni bukan ciwan ka?
ciwan: nda la, aku ni toyol.
aduh...!
aku: bha, kasi panggil la aku c ciwan.
ciwan: bha kejap ah.
sayup2 aku dengar..
ciwan: wan!! wan!! kak nong telefon. mau cakap sama kau!!
uwaaa!!!! tensen2.

entah apa angin dia ni ari. ada2 jak benda pelik. kasi dengar aku bunyi hantu la. tanya aku takut hantu tinggi ka, hantu gendut la, hantu hitam la. aduh.. tensen aku dengan jenis2 hantu dia 2.

nda lama lepas 2, dia marah aku.
ciwan: kak, apa juga bunyi2 di rumah ko ni? bising eh. nda dengar aku suara kau.
terpaksa la aku cakap sama dia. jap ah wan, kakak pigi tukar earphone dulu.

nda lama lepas 2 aku kol balik. angkat2 jak kena marah lagi aku.
ciwan: apa la kau ni kak. orang mau berak baru kau telefon. tadi aku tunggu, kau nda telefon.

siap pula 2.
ciwan: tunggu dulu. kejap lagi aku cakap ah..

aduh... penat2.. sementara tunggu ia 2 aku cakap2 la sama kakak. ada2 jak dia ni.

tapi nda pa la, terubat jugak ketensenan aku cari jawapan soalan exp. ni dengar budak ni bercerita.

the moral of the story, dont act pandai with kid!
hahaha, nda la. moral kali ni, cakap sama family la ubat paling mujarab untuk release tensen.. selain ambik wudu' dan solat dan berzikir..

Monday, 11 October 2010

what can you expect for the worse????

today was ..... unbelievable!! i cant find the right word actually since i lost it!! i lost for words today.
id got a headache, silly sulken throat( he doesnt want my voice being better once again!!!),
weird feeling looking around since my whole room looks like someone had came in and searching for a needle!!!

the bad one i dont have the good feeling to start cleaning up the mess after a week of bad health. but since i already in a good condition, a litte bit good condition actually, i cant take the scenerio of my own room!!!

but still, still i want to do nothing today!

lets dont talk about the expeiment report i have to hand in the day after tomorrow that i dont know how to do it, and the 予習 i have to do before experiment.. uwa!!!

the worst one for today was i slightly forgot about registering my class for this sem!!! can you imagine how careless i am this week??? luckily my junior asked me how to do it.
so i remembered that me too, still not register yet. fuuhhh...

since i watched too much english stories this past 2 days, i simply cant understand my 'friendly' neighbours was talking about?? they seems like to mesyuarat tingkap just like us, and im here in my room wondering about what language were they talking to?

gosh!!! how bad my life this past week i had in japan.

and i miss my family. miss my ciwan and his all stories and laughs. miss my whole delicious foods and fruits. ohh.....

Saturday, 2 October 2010

SaJa2

punya berkurun aku nda buka benda alah ni... mun kan piara ikan, siap beranak pinak. hahaha

banyak kisah berlaku sebulan setengah balik mesia. dengan c ciwan yg punya banyak hal sampai sakit badan2 aku ni.. layan kakak yg,.. aih....

nikmat duduk mesia, buah yg sangat banyak dan sedap. fuhhh... sabar jak la perut.

nda batah duduk mesia, panas! gila la dunia sekarang, suma tempat panas..

nda tau kan tulis ap....

dahz, susah nya kan contact ko!!!!

Friday, 6 August 2010

uNGu:::: DoA uNTuK IBu::::

kau memberikanku hidup
kau memberikanku kasih sayang
tulusnya cintamu, putihnya kasihmu
takkan pernah terbalaskan
hangat dalam dekapanmu
memberikan aku kedamaian
eratnya pelukmu, nikmatnya belaimu
takkan pernah terlupakan


oh ibu terima kasih
untuk kasih sayang yang tak pernah usai
tulus cintamu takkan mampu
untuk terbalaskan

oh ibu semoga tuhan
memberikan kedamaian dalam hidupmu
putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku

putih kasihmu kan abadi
dalam hidupku

to my seriously with my whole soul beloved mama, SUKIRAH hj.Sukarmo...

hopefully this ramadhan bring tons of love and joy in your life. forgive me for everything i've done for this 21 years. baru sedar masa yang nong ada untuk mama sedikit jak even sudah 21 tahun nong hidup.

and for my trully love man, ALI bin Umar, hopefully this ramadhan bring happiness to you, so you can share it with us, your children... and teach us in wrong and correct us in understanding smile....


love you~




Wednesday, 4 August 2010

oShiMai~

alhamdulillah, selesai untuk semester ni.. apa2 pun result yg bakal aku dapat, 2 la hasil dia untuk sem ni.. harap2 ok...

sekarang masalah yg dihadapi saya ialah bosan. selalu macam ni, lepas exam jak mesti bosan tahap dewa. time exam, ada jak movie yg aku mau tengok, ada jak lagu baru aku mau dengar, ada jak benda yg boleh aku klik di tenet ni..

sekarang, tensen mau mati. abis sudah movie yg aku mau tengok aku liat time exam, teda sudah lagu baru yg boleh dicari.. busan~

cepat la 18hb.. aku mau pulang~

Tuesday, 27 July 2010

uNTuK kITa d SaAT LaGI sTReSS

LaGU uNTuK pEReMPUaN~ shiela on 7


jangan mengejarnya
jangan mencarinya
dia yang kan menemukanmu
kau mekar di hatinya
di hari yang tepat

jangan mengejarku
jangan mencariku
aku yang kan menemukanmu
kau mekar di hatiku
di hari yang tepat


tidak la mawar hampiri kumbang
bukanlah cinta bila kau kejar
tenang la tenang
dia kan datang
dan memungutmu kehatinya yang terdalam
bahkan

dia takkan bertahan tanpamu....

sibukkkan harimu
jangan fikirkanku
takdir yang kan menuntunku pulang kepada mu
di hari yang tepat



tidak la mawar hampiri kumbang
bukanlah cinta bila kau kejar
tenang la tenang
aku kan datang
dan memungutmu kehatiku yang terdalam
bahkan

ku takkan bertahan tanpa mu....


so ladies, there's nothing wrong with you if you dont have special boyfriend now. just wait, cause ALLAH gives you the right man and the best male that suits you...

lagu ni khas untuk 02.12.80..
jika benar cinta itu wujud untukku
Ya ALLAH, berikanlah cintanya untukkku
kerna ku yakin aku mampu dibimbing kepada-Mu olehnya....





Sunday, 25 July 2010

kEPAnASaN aRi INi

gambaran kepanasan ari ini yg cuma 31℃ tapi berkelembapan 76%...
  1. snickers aku cair,melekit2. sampai macam geli aku mau makan. uwahahaha... even bun punya choc didalam pun cair jugak. boleh bayang nda???
  2. air kosong yg aku letak ais banyak2 pun sekejap jak suam balik. tensen tol!! baru jak kejap aku tinggal, aisnya suma sudah cair, dan air dia serius nda sejuk langsung! macam aku mau tukar jak tempat esbok 2 pigi dalam bilik. letak tepi katil aku ni, mau minum jak, buka esbok dekat. nda payah susah2 bangun pigi dapur.
  3. seperti besa, even suhu di m'sia pun, kalu aku jalan2 di luar lama2, kepala aku ni macam besa akan mula mengada2 pening. di tengah kepanasan yg maha ini, aku pegi 7e tadi lepas dari library. sabar jak la!! jadi sekarang, aku terpaksa la terima akibat dia, pening!!
  4. c pelik ni, kalu panas2, nada mud langsung mau buat apa2. mengantuk jak malar. tapi masalah besar dia, aku exam ni!!! bila mau study2 ni??? ingat ko pandai sangat la???
  5. balik tadi dari 7e, masuk2 jak rumah sedap lagi. buka jak pintu pigi bilik, fuh.... macam sauna jak aku rasa bilik aku!! gila3x...... kenapa la bilik aku ni panas sangat??
  6. sudah hampir 1 tahun 6 bulan aku di sini, 1st time aku pasang air-cond!!
  7. badan aku ni melekit2, baru abis mandi pun, kejap jak sudah melekit balik. berpeluh2 macam time kena denda berdiri depan bendera sekolah rendah dulu2.. tensen2...
so, boleh bayang kepanasan di luar badan aku ni??
Ya ALLAH, bantulah aku menghadapi kepanasan dunia ini......

Friday, 23 July 2010

c MeReKA yG SuKA aNTaR aWaL

ada 1 benda yg aku suka bila start exam, tengok muka mereka2 yg menghantar kertas jawapan di depan. kenapa? sebab mereka punya rona yg berbeza..

antar awal kertas jawapan punya 2 pengertian. sebab semua sudah jawab, bosan nda tau mau buat apa, baik aku keluar. memang macam mana aku fikir pun jawapan aku ni memang sudah betul punya la, boleh dapat A++ lagi.

ceh, melampau jak bunyinya kan? tapi besa la 2, salah pun mungkin miss calculation gitu... hahahahha...

satu lagi, sebab nda tau mau jawab apa. berapa kali belek pun, nda faham2 jugak. kalu ketuk kepala kuat2 atas meja pun belum tentu 20 amino acid 2 keluar macam air dari otak.
pusing sana, pusing sini, nda jugak dapat2 idea untuk kelentong jawapan.

ingat ini ujian bahasa ka?? kalu memang nda tau, biar aku menonggeng, teriak2 nangis pun cigu nda kan bagi aku buka buku tengok jawapan punya.. mau tembak2? hafal nama pemangkin and sekali dengannya dalam bahasa jepun ni jak pun boleh buat sebelah kepala aku mereng.

dari aku pusing2 tengok orang untuk aku cari idea, silap2 boleh dituduh meniru lagi. gila!!! dari aku duduk dalam ni buat aku tensen, baik aku keluar. hirup udara segar, release kan kepala dan sedia untuk next exam.

tau nda apa beza 2 orang yg antar kertas jawapan awal2 ni? seorang ni bodoh, seorang ni genius??? seorang ni nda belajar dan 1 lagi terlebih belajar?? jangan pandang rendah sama orang lain dong!!!

oppss! terguna pula ayat terlebih belajar. terlebih belajar ni ada 2 effect tau. faham sangat2 sampai jawab soalan macam air, macam jawab test history dalam spm. atau macam PERNG yg tidur lepas 40minit test add math start sebab sudah siap.

1 lagi effect dia, blurr or blank dalam test. tengok kertas pun macam kabur jak. baca ulang2 pun nda faham juga.

ok, berbalik pada c tukang antar kertas jawapan awal. bagi aku, mereka pandai. ada orang bilang, usaha la sampai cigu cakap masa sudah tamat, letak pen atas meja. tapi bagi aku, kenapa harus memaksa diri?

ini mungkin pelik, tapi bagi aku, kenapa perlu paksa2 kalu sudah tau nda kan dapat jawab even dibagi lebih masa pun. so, kenapa nda keluar ja??

kelebihan c tukang antar kertas jawapan awal ni ialah mereka begitu pasti akan kemampuan diri sendiri. aku yakin jawapan aku betul, nda kan salah, ok, baik aku antar, boleh keluar awal dan rehat lebih skit...

yg 1 lagi nda pa la, macam mana pun da kan dapat jawab punya, baik aku keluar, rehatkan kepala dan start study tuk next exam. nda kan sebab exam yg ni, tensen2 paksa diri pun nda juga dapat jawapan, exam lain pun teruk. nda pa, usaha lagi lepas ni, yg ni jadi pengajaran.

bukan la aku cakap mereka yg antar kertas jawapan 2 kosong2 betul. itu memang sah2 la dia bengong!! itu bukan mereka yg tergolong dalam kategori c tukang antar awal k??!!! jangan salah faham akan maksud ayat2 di atas...

but guys, you have to know your own strength and ability. trust yourself in all action. there's nothing wrong when you give all you have in trusting your own ability. the right choice for you is your choice. after a long2 deep thinking, and opinion from trusted friends and family(macam iklan digi pula...) and tawakal to ALLAH. thats important.

Wednesday, 21 July 2010

::::mELaLuT la3x ::::

tengah sakit2 badan, mata, telinga, dan perut ni la c sony ni buat hal. nda mau pula import lagu2 aku mau masukkan dalam mp3. ni memang la ,..$&### aduh!!! sakit betul ati aku..

benci pada c sony!!!

sekarang ni lagi ngelamun, nada mud langsung mau study sedangkan c biology punya exam jak sudah mau dekat, tambah lagi banyak pula. kena hafal 20 amino acid 2 lagi.. aduh~

tadi last kelas org. chemi dengan kamimura sensei.. sedih nya.. aku tau dan beliau juga tau aku mesti study betul2 tuk dapat result yg cemerlang kali ni. midsem yg sedikit berantakan tapi save, final exam yg agak cemerlang tapi tidak terbilang.

so, camana last exam?

muka dia pun sedikit risau, muka aku ni lagi la, macam ada ribut taufan. macam angin UBE yg merosakkan tudung aku dari mula aku keluar rumah pagi tadi dan sekali gus merusakkan mood aku....

nasib beliau telah menunda tarikh exam. fuhhh, selamat.

panas UBE dan teriknya sinaran matahari ari ini menyilaukan pandangan sekali menyakitkan kepala dan kening. kenapa kening sakit? sebab dari tadi aku kena kecikkan mata hadapi silauan sinaran. 2 la pasal kening aku sakit...

oshn, cepat la rasa exam 2 ada.. study la, macam mana mau balik rumah dengan cerianya kalu nda yakin boleh dapat keputusan yg membanggakan???

kali ni, sebab teda moral of the story, aku mau kongsi 1 word dari bio.
UMAMI. sepa tau apakah gerangan menatang ni??

ok, meh aku bagi tau. umami ni adalah salah satu dari 5 rasa yang kita ada.selain masam, manis, masin, pahit. tawar 2 bukan rasa tau.. perkataan ni sebenarnya word jepun, 旨味 yg bermaksud rasa yg sedap. klu bi good taste or good flavour.

kalu orang jepun, durg describe umami ni kalu makan sashimi la selalunya. dia rasa sedap daging, ikan, cheese, mushroom and etc. ala, mama2 kan selau cakap daging ni manis kan? sedangkan sama jak aku rasa.

tapi kan sebenarnya rasa dia macam mana eh??

ha~ ni yg susah pasal c umami ni. sebab kita teda perkataan untuk word ni. tapi kan aku rasa aku boleh bagi contoh yg paling senang. AJINOMOTO..

suma orang tau kan ajinomoto 2 apa? ajinomoto ni ialah nama sebuah syarikat yg mengeluarkan sejenis penambah perisa yg bernama monosodium glutamate(MSG). tapi besa la budak2 m'sia panggil benda ni ajinomoto.

sebab umami ni disebabkan kehadiran carboxylate anion dalam glutamic acid yg selalu ada dalam daging, cheese, atau any heavy- protein food, wujud la MSG 2 sebagai penambah perisa.

MSG ni dijumpai oleh orang jepun yg bernama Kikunae Ikeda, time beliau sedang kaji tentang seaweed. pastu gabung sdengan AJONOMOTO untuk hasilakn MSG.

harap2 anda boleh faham, dan kalau2 la aku tersalah bagi information kan, jangan la malu2 bagi tau ok. ni ak tulis ikut yg aku belajar jak, malas mau cek tenet. mana la tau aku salah faham apa yg cigu 2 cakap di depan.

besal la, aku nda tidur pun, kadang2 melayang jugak fikiran aku, nda pun aku nda faham kanji yg cigu 2 tulis, nda pun aku nda faham cigu 2 cakap, nda pun....

ok la,da~

Sunday, 18 July 2010

MaSaLAH Ni LaGI

satu kejadian ari ini buat aku teringat kisah2 di zaman muda ku. ceh, macam sudah tua ja aku kan?? waktu2 di sekolah la maksud aku..

di sekolah dulu kan nda boleh couple2 ni.. berdua2an jak, ada jak gosip2 liar yg nda sedap,lagi gila kalu yg mau dikapel 2 senpai. mesti dapat panahan cinta dendam mati la ko lepas ni dari senpai2 perempuan.. jeles la 2...

lagi gila kalu nanti kena sindir2 tiap kali jumpa. lagi panas kalu kita kena panggil lagi pegi dorm. tensen2... ada jugak orang begitu kan,... sepatutnya yg dimarah 2 kan lelaki yg mau ngada2 usha2 budak2 batch aku???

nah, masuk ek cerita aku setelah penat2 aku tulis gambaran di atas ni kan?? ari ni aku ditegur begitu, tapi masalah dia aku nda kapel k...

tapi kan, apa pun teguran itu, harus ada caranya. harus dilihat isi teguran tersebut, siapa akan diberikan teguran tersebut, suasana ketika mahu memberi teguran, serta segalanya.. bukannya main tegur jak ikut suka..


punya etika nda??? k, kalu mau ayat kasar, nada adab ka?? bukankah nda bagus kalu teguran itu sampai mengaibkan orang?? isyh3.... susah betul benda ni kan??


kita rasa benda 2 salah jak, terus tegur. kasar2 pula 2.. bukan suma orang punya bentuk penerimaan yg sama kan?? boleh putus kawan tau... kalu putus jak nda pa, kalu benci terus macam mana??tengok muka jak pun menyampah betul!!! hilang hormat ka??

hati2 dong kalu mau bilang apa2 sama orang?? ada caranya mau menegur orang, apatah lagi kalu isi teguran itu berkaitan dengan isu2 sensitif. fikir2 dong!!!!

post ini untuk diri oshn sendiri jugak, agar kita lebih berhati2 dalam memberi teguran sama orang. niat yg baik boleh memberi kesan yg buruk jika salah caranya kan???

Thursday, 15 July 2010

Apa KuRAnGnyA SaYA???

tadi busan2 nda buleh tidur di saat2 panas makin memuncak(bukan marah eh, tapi panas jak sebab summer...), aku pun melayan movie indon..

ada 1 babak dalam movie ni buat aku rasa mau ketawa. hero dia ni pemandu teksi, tengah bawa penumpang. sudah 3 kali dia pusing2, belum juga ketahuan arah tuju c penumpang.. fed-up2 c hero, di tanya la c penumpang ni.

'mbak, sebenarnya tujuannya mbak ni mau kemana ni sih mbak?sini salah, situ salah, pusing salah. pokoknya kita mau kemana?'
:kan tadi saya udah bilang.
.....
tiba2 mula la c penumpang ni mengadu..
:di rumah saya kesepian banget.suami saya nikah lagi. padahal APA SIH KURANGNYA SAYA?.. body saya ok, wajah juga nggak jelek2 amat. kerepot, nih lihat. nada kan?? saya udah habis jutaan rupiah untuk operasi wajah saya ini..
..........

tau apa c hero ni jawab?
'MBAK ITU KEKURANGANNYA 1 AJA. IAITU NGGAK PUNYA KELEBIHAN'

bagus kan jawapan 2???

jadi guys, dont ever say whats wrong with me? coz every1 has its own good and bad side. maybe you just perfect the way you are now honey.... the ordinary and plain girl, just simple as that.

Monday, 12 July 2010

WoRLD Cup 2010

indah kejayaan itu kalau memang diiringi dengan usaha dan tawakal. entah la, maybe budak2 sepanyol 2 mana tau benda yg bernama tawakal, tapi aku yakin sepa jua yg percaya akan wujudnya tuhan tahu akan pengertian word ini....

tiap benda punya pro and contra. ada orang lihat bola ni buang masa jak, sudah la kena bangun awal2 pagi. ada yg siap kena buang kerja la, gaduh dengan family la, kawan la, kekasih la.. bikin dunia jadi berantakan.

tapi dari segi baiknya ada semangat kesukanan, ingin berusaha, kepercayaan sesama teammate dan etc. bukan selalu, 4 tahun sebulan jak yg kita boleh liat pasukan yg nda suma nya hebat pemainnya tapi punya peranan masing2.

biarpun ati ku sakit spain kalahkan germany,tapi aku rasa banyak perubahan yg dilalukan spain berbanding 4 tahun yg lalu. corak permainan juga best...

tapi macam yg comentator wc ni bilang, world cup this year is horrible. hahahah.. lawak betul aku dengar urang 2 cakap, dengan slang british g.. ada2 jak. tapi betul kan, begitu banyak kejutan untuk tahun ini...

tapi, aku akan tetap tunggu germany di final 4 tahun g... thanks for the wonderful match for the last 1 month.

Friday, 9 July 2010

::::BiRU mEReKA BeRBeZa::::

exp. last tuk sem ni. best betul, tapi last exp. ni mendou sikit. kena cek betul2 warna biru. best betul exp. ni, selain aku macam nda buat apa2 sangat.. tapi kali ni aku buat exp. dengan Suitake dan Takahashi.. hi3( suma jeles tengok aku....)

biru yg terhasil cantik sangat. dari biru sapphire, biru kehijauan macam mata frodo lord of the ring, biru hijau cantik macam laut Tsunoshima, kalu nda boleh bayang, biru laut di bali. fuhhhh, cantik...

bukan warna biru 2 jak tau, ada warna biru macam nila, biru purple, biru gelap sangat macam laut dalam dan banyak lagi warna biru..

mesti pelik, apa la c oshn ni buat dalam exp. ni kan? sebenarnya hanya 1 warna biru saja yg diperlukan, tapi kalau kita terlebih 1 titik jak EDTA, warna biru yg terhasil akan berbeza. 2 yg terhasil begitu banyak warna biru..

makna dia exp. nda berapa jadi . secara ayat kasarnya eh...

warna purple BT pun cantik. ada yg gelap tapi bila campur dengan air paip jak warna dia purple pink yg sangat cantik. hurm...., teruk otak aku ni eh. warna pula yg aku fikir kan?? 2 yg exp. slh jak.. ha3

tgh2 kemas2 mau balik, sebab ari ni last exp., kena la kemas2 sikit. tau nda tempat cuci buret ka, piipet ka yg bentuk silinder n ada air la of course. aku nda tau la nama dia, tapi benda 2 untuk cuci benda2 2 la...

time kemas2 2 tiba2 shinsuke terlanggar sikit jak hos benda 2, terus keluar suma air.. ha3, kalu korang nampak kejadian 2, dengan muka shinsuke, memang lawak gila. nasib cepat, jadi lepas ttup paip n buka 1 lg hos lain, air nd la keluar banyak..

tapi basah la jugak meja dan lantai, kena mop.. baru jak abis mop, takachan pula terlanggar benda 2, keluar lagi air. kali ni dengan aku2 sekali kena sikit air 2.. sabar jak la. hahahahaha, serius memang lawak gila kejadian 2. nasib cigu teda.

nda pa la, last exp. hihihihi

takachan ni baik dan best jadi kawan aku rasa.. mau jadi kawan dia.. uwa~

untuk sepa yg nda belajar chem, aku bagi la word yg mungkin kamu nda tau.

EDTA:ethylenediaminetetraacetic acid
EDTA is a polyamino carboxylic acid and a colourless, water-soluble solid. It is widely used to dissolve scale. Its usefulness arises because of its role as a hexadentate ("six-toothed") ligand
and chelating agent.After being bound by EDTA, metal ions remain in solution but exhibit diminished reactivity. EDTA is produced as several salts, notably disodium EDTA and calcium disodium EDTA.


BT 2 aku pun nda tau apa english atau malay, tapi dia warna merah purple pekat. cantik la..



Thursday, 8 July 2010

TaKOyaKi ::tamami n natsumi::

ari ni ada organic chem punya final exam. gila awal kan?? musim exam ada hampir 3 minggu lagi tapi aku sudah final exam.

nasib ALLAH tolong aku, dan rasanya mampu la untuk aku menjawabnya. ALHAMDULILLAH...... kali ni aku belajar dengan Hana jak..

kol 5 lebih 2 Natsumi mesej aku tanya aku mau nda makan malam dengan dorang.. aku ni sebenarnya kurang berjalan selepas exam, selalunya aku tidur jak lepas balik dari exam. tapi memandangkan susah2 durang 2 tanya aku, aku pegi la...

sebab aku punya kunci basikal nda lagi jumpa2, cam besa la kena la pinjam basikal senior di bawah ni... hu3, gomen la senpai2 ek...

tengah2 jalan jumpa c ruhan, apa lagi aku tukar la basikal. basikal senior aku ni tinggi sangat.. kalu aku pakai, macam naik mountain bike jak... jangan marah eh senpai, oshn ngaku la pendek..

Tama ajak gi beli barang di ARUK, supermarket tau ni, punya la jauh Aruk yg durang ni mau pegi. gila betul, kalu ari2 aku ikut durang ni gi beli barang, kali serius kurus betul2 aku jadi dia.. jauh tau..

menu ari ini ialah TAKOYAKI.. buat sendiri tau, letak kobis, sotong, cheese, dan lain2.. lepas 2 cerita benda pelik2, besa la perempuan kan...

lepas 2 sampai la ke lelaki yg kita suka di fak., nda suka durang datang kelas pagi pakai baju tidur jak, mengutuk sambil aku mengenali budak2 lelaki 学科 aku.. banyak la benda baru aku tau, いい勉強になりました。。

kol 11.50 malam cam2 aku balik rumah, 1 lagi masalah timbul. sebab basikal aku otomatik lampu dia hidup bila gelap, aku nda tau macam mana mau on lampu basikal c ruhan ni. masalah2...

lepas 2, Tama pula bagi tau basikal dia bunyi kuat gila kalu on lampu. tapi kan serius kuat gila sedangkan lampu dia hampir jak nda nampak. memang sepanjang jalan aku ketawakan lampu dan bunyi basikal Tama... cian dia...

すごい楽しかったです。タマちゃんとなつみチャン、ありがとう。。。。

Sunday, 4 July 2010

:::::GeRMaNY:::::

Thomas Muller.
Miroslav Klose..
Arne Friedrich...
Miroslav Klose....

my hubbie yg makin tua makin hensem telah tendang bola sampai gol 2 kali. nda tau la kenapa lelaki makin tua makin hensem di mata ku ni...

aku tengok match ni dengan mas, kohai aku. dua2 suka germany, apa lagi, gila la sikit rumah aku yg selalunya sepi ni. setiap kali jak bole dr argentina ditangkap oleh Neuer 2, Mas akan cakap ALHAMDULILLAH...

ha3, lawak betul. sudah la muka dia lega gila. aku pula setiap kali jak germany tendang bola, start la hati tuptap2, sakit jak takut gol tapi terkelip mata. susah2... lagi2 my 2 beloved hubbie main pulak...

sayang jak my podolski nda gol malam ni, tapi nda pa.. ada 2 game lagi untuk dia tendang bola bagi gol.. rilek2....

sebenarnya aku kesian sama c comel messi, cam mau nangis pula aku tengok muka frust dia time my hubbie klose bagi gol last 2.. cam punah harapan dia terus..

tapi aku kena pilih mana 1 kan??

lepas ni kena tengok abg villa main pula.. ganding ngan torres ok kali 2 ah, tapi nda dapat tanding klose campur podolski kan???

Saturday, 26 June 2010

gILa~

mengerti nda perasaan ini?
nda selesa, nda suka, nda sedap, nda biasa
gimana harus diungkapkan?
resah.

lapar, tapi bila sudah masak nda mau makan
kenyang mulu..
rimas, sudah mandi juga tambah panas
berpeluh2 lagi..
suma nda ngam.

aduh macam mana ni? rasanya aku ni terkena syndrom yg kurang baik eh. nda makan lagi pun sudah kenyang, mandi pun macam nda mandi lagi, masih juga panas, tambah panas dan berpeluh ada.

teruk2~ camana ni??






Monday, 21 June 2010

winter

saya rindu winter
rindu sejuk dan suasana indah langit muram
rindu juga pada salji
tiba2 gila rindu mau winter lagi.....

Friday, 18 June 2010

MenGuSHa TA.....

p/s: jangan baca kalu rasa2 aku gatal pegi usha2 lelaki.


aku melihat sebuah jam yg sangat kakkoii di pergelangan tangan seseorang yg jugak kakkoii...
jam yg punya erti sendiri bagiku, buat aku wonder, berapa harganya. unik dengan warna, cara masa dipertontonkan serta bentuknya yg seperti sebuah gelang yg jugak kakkoii..
fuhh, sangat sesuai untuk si jejaka yg tampan...

rantai yg dipakainya jugak kakkoi, empat segi panjang dan punya kilauan di tengah2. suara yg mungkin romantik jika diperlahankan, serta pemilihan style pakaian yg sangat menarik.

cincin silver di jari manis sebelah kanan menunjukkan status dirinya yg masih belum berpunya, (ada can la ni, yea!!!!) tapi mungkin cukup memilih. dari gaya percakapan, setiap tindakan mesti didahului dengan 1 fikiran panjang dan perlahan, tapi efektif.

punya gaya seorang pelajar cemerlang, memandangkan rekod akademik yg mungkin memberangsangkan tapi cemerlang di kaca mata ku...

suka memerhati dan sentiasa berada dibelakang.. ha3

abis la oshn, gila bayang lepas ni... tensen2 buat exp. memang cantik usha ta2 aku yg memang kakkoi2 n comel2 belaka. selain memang baik la.. post b4 ni tentang ta ku yg sangat comel, kali ni sangat kakkoii.

1 jak yg aku nda suka, dia pakai ear pierce... tapi 1st time aku rasa sesuai lelaki pakai benda 2. maybe sesuai dengan style rambut dan bentuk muka dia kot. tapi memang sesuai..

::> kalu la ada rezeki, mau ambik gambar dengan ta2 aku....

Tuesday, 15 June 2010

PanJAnG tAU........

menjatuhkan maruah orang...

pernah anda melakukan perbuatan ini?? siapa yg sangat baik hingga tidak pernah melakukan perkara ni di zaman ini kan?? apa maksud perbuatan menjatuhkan maruah orang??

kalau difikir dari segi bahasa, menjatuhkan adalah satu perbuatan yg disengajakan memandangkan penggunaan imbuhan 'men' dan 'kan' pada verb jatuh. jadi, menjatuhkan ialah pebuatan yg membuatkan sesuatu itu jatuh, jatuh dari tempat tinggi ke rendah, jatuh dari tempat pertama ke tempat ketiga, dan sebagaunya.

maruah pula kalau dicari dalam kamus dewan bahasa dan pustaka, bererti kehormatan atau harga diri seseorang atau nama baik.

orang pula individu lain, bukan diri sendiri.

jadi, menjatuhkan maruah orang dalam konteks ini bermaksud satu perbuatan yg sengaja untuk membuatkan kehormatan dan harga diri individu lain selain diri kita jatuh. dalam erti kasar, memburukkan nama baik seseorang.

banyak cara yg boleh dilakukan untuk melakukan perbuatan ini. contoh, saya telah menulis luahan marah saya terhadap seseorang, menyebabkan seseorang di luar sana yg membacanya meminta saya befikir memandangkan apa yg saya tulis itu menjatuhkan maruah seseorang.

jadi, dalam saya tidak sedar, cuma ingin meluahkan perasaan memandangkan sepa la yg sudi membaca blog buruk ku yg tidak diketahui orang ini. dan memandangkan aku bukan jenis orang yg mampu meluahkan perasaan marah aku terhadap orang yg selayaknya, tergerak la tangan kasar ini menulis luahan hati yg terpendam sejak tahun lalu.

so, even dalam keadaan tidak sedar pun, kita mampu melakukan perbuatan menjatuhkan maruah orang lain.

jadi sekarang, timbul pula soalan apakah menjatuhkan maruah orang itu sama dengan mengaibkan orang??

kalau difikir guna akal dan pemikiran saya yg terbatas ni, 2 perbuatan itu adalah sama. dalam kamus dewan bahasa, mengaibkan bermaksud menjatuhkan maruah orang lain, mendatangkan aib, atau memalukan.

jadi, pernahkah anda terfikir kadang2 teguran itu boleh menjatuhkan maruah orang atau mengaibkan orang kalau tidak sesuai penggunaan perkataan atau caranya??

contohnya, A marah dengan B atas perbuatan selalu tidak menepati masa. asyik2 lambat, tidak kira la dalam apa jua keadaan sekali pun. kerana masalah di sekolah, keadaan badan yg kurang sihat, serta kepala yg migrain, A yg penat menunggu B pun tidak mampu untuk bersabar lagi.

lalu, A pun menulis luahan marah di papan kenyataan bilik study, dengan menggunakan nama lain untuk B. setelah beberapa hari, C datang menulis dibawah luahan A, dengan mengatakan, aku tau mana orang itu pergi, dia pegi tandas la. besa la lambat 2, rilek2 sudah.

A yg marah dengan perkataan rilek2 sudah dan beranggapan itu 1 sindiran, menulis kepada C, aku punya pasal la aku mau tulis apa!!!

satu ari, D menulis komen,even papan ini boleh digunakan untuk tulis apa2 pun, tapi luahan ko ni ada kaitan dengan maruah orang lain dan diri ko. apa ko rasa kalau orang lain tulis macam ni arah ko? fikir2kanlah.

apa beza perbuatan yg dilakukan oleh A dan D?
A menulis sesuatu yg buruk dan mengaibkan orang lain serta dirinya sendiri tanpa sedar, kerana diamuk perasaan marah. D pula menulis sesuatu dengan tujuan menegur dan mengingatkan A akan kesilapannya.

tapi, bagi saya, D juga telah melakukan perbuatan menjatuhkan maruah orang lain, iaitu A. teguran D telah dibaca oleh orang2 yg menggunakan papan kenyataan tersebut membuatkan A merasa malu dan beranggapan mesti suma orang anggap A ni salah dalam masalah ni. suma orang mesti beranggapan A telah melampau, marah2 pun jangan la tulis di papan kenyataan. even orang yg baca dan tahu siapa yg dimarah oleh A itu mungkin hanya sedikit berbanding kuantiti orang yg membaca teguran D dan mengenali A.

adalah baik jika teguran sedemikian di lakukan secara berdepan dan hanya dua belah pihak tahu, dengan penggunaan perkataan yg sesuai, dan meminta A memadam luahan perasaan tersebut dari papan kenyataan.

ada kalanya adalah lebih baik menunggu seseorang itu padam amarahnya sebelum memulakan 1 teguran, memandangkan kita harus memikirkan apakah penerimaan orang tersebut terhadap teguran kita.

kepada C dan orang seperti beliau, seperti saya, fikir2kanlah perkataan yg kita guna untuk orang. tapi untuk saya, saya memang tidak suka ayat RILEK2 SUDAH tersebut.

saya meminta maaf kepada sesiapa yg terasa akan post2 yg saya tulis b4 ni, lepas ni saya akan lebih berhati2 memilih ayat...

sekian...


Monday, 14 June 2010

TerPeSOnG???

i'm lost...
please you, find me
here.

Sunday, 13 June 2010

****** PeNInG

i dont know how to say. i cant express it. my heart doesnt hurt but it feels something, weird to be exact.

i want him.....
but i dont like him like i should feel if i want him......

apa aku mau bilang arah urang yg cerita masalah macam ni arah aku???
uurgh, pening!!!!

Wednesday, 9 June 2010

oRgaNIc CheMIsTRy

did i mentioned about my organic chem exam today? if you asked me now, its not that hard but since my head full with unrelated terms, i cant find the right answer to that simple question.. so, lets hope ALLAH open his heart to let me pass..

ari ni aku belajar lagi dengan budak2 jepun ni.. mula la keluar benda2 lawak dari mulut dorang.. Jone's catalyst jadi JONES.. sama jak kan?

memang la sama sebab korang nda dengar dia sebut macam mana.. ok, selalunya kita sebut 'jone's' 2 macam kita sebut john kan??

tapi dia pula sebut full spell, jones.. like jones orang sepanyol 2... did you get what im trying to explain here? serius aku ketawa sampai hilang suku buku yg aku baru baca tadi..

lepas 2 start la durang mula buat formula2 sendiri untuk hafal catalyst and the product and the process.. nda tau la mana dia mula tapi tiba2 suma formula2 yg terhasil jadi 1 lagu rap..

AI chan punya pasal la ni.. dia memang lawak betul. benda yg dia cakap suma jadi rap,but thanks to her, its helpful..


everything fits in the rhythm of the song. the name of the catalyst, the end of the words that were saying and all.. even the emotion and the flow..

sampai aku pun terikut2, AYU chan pun ketawa tumbuk tangan cam gengster 2. sedangkan ayu 2 punya la ayu, macam nama dia.. stail2 rapper la sikit...
selalu kan girl ketawa tepuk tangan kan??

serius, aku pun nda tau kamu boleh bayang nda apa yg aku cuba cerita ni, tapi lantak la korang.. macam lagu one ation mc 2, apa ku kisah???

2 kali belajar sam durang ni buat aku sedar kenapa budak2 ni hebat. cara durang faham benda buat aku rasa 'oh, aku mau jugak explain benda sehebat 2 dalam nihonggo.'

dengan tahap aku sekarang, aku jarang explain benda arah budak2 ni even aku faham.. certain jak la yg kalu aku yakin aku boleh jawab suma soalan durang nanti, aku explain..

and, cam besa la aku ni kan benda menarik yg durang baru jumpa.. so, banyak la benda durang tanya, especially pasal makanan, sebab durang nda tau boleh share makanan dengan aku ka nda..

maksud aku, besa kan kita makan2 snek time study... durang takut mau offer.. hehehe, lawak betul durang ni.

berbaloi jugak la aku study dengan durang..
皆、お疲れ。。。。

:::::PiKNiK HeRE :::::



bangas sudah entri ni tapi nda pa la.. for the memory...

sabtu lalu aku ikut kak fith and kids berpiknik di taman airport Ube. duduk rumah pun bukan boleh belajar pun, baik aku pegi melayan budak2 comel ni...

sampai2 jak, mula la cari spot best mau duduk.. taman jepun ni lain sikit style dia, gurun rumput sikt. hijau jak dan teda pokok2 macam di mesia 2... tapi memang cantik la kalu sampai tengah2 summer nanti.. rumput hijau dan awan biru full... fuhhh!

kak fith bawa taufu fa dan kuih gelang.. lama nda guna nama kuih ni kan?? asyik guna donut2 jak.. nda pa, back to our root kan~



duduk2 2 layan la c rafiqh ni main bola. penat la sikit layan budak2 yg aktif tapi best tau.. aku memang suka budak2 ni. lawak betul rafiqh ni, layan2 dia ni buat aku ingat ciwan.
oh my ciwan~


main lambung2 anak orang pulang kan~ mun mama nya bising ni, mati la aku.. nda pa kan kak fith? hihihi.. aku suka gambar ni. credit to kak nas..

mesti orang yg baca entri ni menyampah, muka urang ni lagi.. sori la, yg amik gambar ni kak nas, so terpaksa la i jadi model, posing sana, posing sini... fuh, penat~


comel kan anjing ni?? siap posing g dia sedangkan kak nas amik gambar ni curik2. jangan heran, di jepun ni anjing macam anak.. kena bawa jalan2, g salon, kena la make up sikit kan...

di taman ni bukan orang jak yg bersiar2, anjing pun ada.. siap kalu anjing 2 kenal anjing lain, pegi bertegur sapa lagi..

gong2 ka, atau dia g jumpa anjing 2. tuan dia pun rilek jak biar anjing 2 jalan2.. kita la yg takut, hei macik2.....




petang sikit baru balik.. fuhh, memang merefresh kepala la. bukan selalu aku ni keluar2 macam ni.....


let the last pic talk....

Tuesday, 8 June 2010

aRI INi

time exam ni la aku rasa badan macam nda sedap jak.. minggu lalu panas sangat kali ah. kol kakak ngadu aku nada mud kan study, tapi kena ketawa ada...

huh, besa la.. mun kol rumah mesti kena marah oleh mama, nda study time exam2 ni... ari ni ada 2 exam, chemical engineering and analytical chemistry. nihonggo dia 化学工学 と 分析化学。

buat 分析2 ok lagi, nda dapat jawab suma tapi 85% ok la.. rehat 2 aku pun start la belajar tuk 化学工学。tiba2 aku rasa kepala aku macam nda mau belajar, nda mau fikir pa2..

blank!!!!

lama sudah aku nda rasa feeling 2.. blank, korang pernah rasa??? kenapa sekarang????

mula jak exam, tangan aku gerak jugak la jawab soalan, tapi masalah dia, kalu tangan aku terstop, nda buleh start sudah...

aku pun nda tau la betul ka nda jawapan aku tulis 2... huhhhhh, harap2 la ada yg betul antara yg aku tulis 2..

serius, rasa mau nangis.. kenapa blank di saat2 ni??? aku faham punca keblankan aku 2.. semalam aku nda makan apa2, opss. makan sikit, sebab rumah teda pa2, maksud aku yg boleh dimakan terus kalu gila2 lapar dan malas mau tunggu ayam or daging defrost.

dengan perut yg sedikit lapar, aku belajar semalam sampai pagi.. lepas 2 tidur n bangun2 jak aku nda ingat langsung mau makan, terus buat 宿題, homework bio. sampai2 kelas aku terus study tuk exam next class.

abis jak exam, rehat 2 aku mau pulak study tuk next exam... serius aku memang nada mud mau makan, jadi aku makan sneakers...

besa la c oshn ni kalu lapar, otak jammed. selama ni aku mampu jak tahan, so aku rilek jak la...
abis jak kelas dan tunggu untuk exam 2, tengok2 buku tuk the last time, tiba2 rasa otak nda mau cerna 式、formula yg aku baca. opppsss!!!!

so, aku pun nda tau macam mana result aku nanti... harap2 la ok jak jawapan yg aku tulis 2...

Sunday, 23 May 2010

Aku MeNGidAM mAnGga

lama sudah aku teringin banar2 kan makan mangga. nda kisah la mangga masam ka mangga wani ka mangga epal ka... yg penting mangga!!!

ari 2 aku kol rumah, si ciwan 2 yg angkat.. apa lagi, abis suma dicerita. dia sudah dapat basikal baru la, aji kawan mama jatuh lori la.. yg penting memang banyak cerita la. sampai la 1 cerita ni dia cerita pasal dia.

dia mengadu kepalanya benjol. aku tanya la kenapa boleh benjol. lepas 2 dia pun cerita dia ikut bapa pegi kebun.. bapa pegi jolok mangga, dia jadi tukang pungut di bawah.. pungut punya pungut jatuh 1 mangga di atas kepala dia.

si ciwan 2 cerita siap bunyi lagi,
'dusshh, aduuuhhh sakit nya kepala aku kak~.... begitu mangga 2 jatuh atas kepala aku bapa jolok...'

memang bha c ciwan ni, sudah la aku mengidam mangga.. aku bagi tau la mama c ciwan cerita pasal mangga. mama cakap la memang pokok mangga di kebung tengah berbuah..

bapa memang siap buat jeruk lagi. fikir2 jeruk mangga bapa, ingat time form 4 dulu aku bawa jeruk mangga 1 bekas aiskrim 2 litre 2.. ha3..

bukan 2 jak, siap bawa mangga wani yg belum potong lagi.. jeruk mangga bawa pegi kelas, makan 1 kelas.. memang licin la..

mangga wani kami onna jak la makan di bilik study lepas prep. dan tukang potong mesti la c her. hahaha... fikir2 penat aku angkat beg naik feri la, naik bas la, angkat beg dari depan sekolah pegi dorm lagi.. hu3

best nya kalu sekarang ni boleh balik rumah. mau aku makan mangga ni tuhan jak la yg tau. jepun ni kurang pula asam2 segala ni.. ada umeboshi(梅干)jak.. 2 pun kalu pandai dapat la yg teda sake, arak jepun..


Ya ALLAH, bagi la aku dapat lepas suma exam dan dapat balik rumah dengan aman dan selamat... amin..

Sunday, 16 May 2010

melalut lagi.....

pagi2 buta ni buat aku ingat abang.. sedar2 baru aku perasan abang lama nda email aku.. hu3...
busy kali ah, mana fikir pasal kerja, belajar lagi..

kalu sedar, aku memang nda pernah cerita pasal abang. bukan maksud dia aku nda suka abang ka, nda rapat sama ia ka, besa2 jak..

adik manja macam aku ni nda la rapat sangat sampai cerita suma benda dengan abang, tapi aku tau ia ambik berat pasal aku..

abang ni bukan jenis yg suka cakap apa yg dia rasa, especially towards family. aku rasa bukan abang jak, family aku memang begini. action speaks louder than words you know???

aku lagi suka kongsi masalah dengan kawan, nda tau la kenapa. maybe aku fikir family aku ada masalah sendiri, so buat apa la aku mau tambah benda yg kena fikir dengan masalah budak2 aku ni kan?

aku ni pelik, masalah kecik aku ambik masa berminggu2 fikir. tapi masalah yg nda la besar tapi nda remeh, aku amik masa sekejap jak untuk buat keputusan.

benda kecik cepat sangat aku terasa, siap merajuk2 lagi. tapi benda besar aku nda main merajuk2 ni, kalu dia besar tahap 3 aku marah sekejap lepas 2 tidur pastu bila orang 2 cakap sori dengan muka penuh kesungguhan, aku ok la..

kalu besar tahap 2 aku marah yg nda mau sudah layan orang 2. nada dalam kamus merajuk. cakap pun nada sudah sedap, memang aku cakap nda fikir langsung. apa yg tercakap, memang teda lesen la..

tapi kalu mud aku ok, aku layan jugak la orang 2, nda la buat bodoh manjang2. tapi 2 la. ko teda lagi dalam list manusia yg mesti dijaga ati nya oleh aku..

tapi kalu marah besar aku tahap 1, 2 makna dia sudah limit. genkai(限界).. cakap la apa jak, nasihat la apa pun, nescaya aku buat bodoh jak.

nda kisah la orang cakap aku jahat, ingat aku kisah. tengok muka, bukan. dengar suara jak pun aku boleh panas. menyampah tahap dewa la..
k,
time ni memang aku di spot nda boleh dibantu. memang aku nda merajuk, nda marah. buat bodoh jak. tapi jangan pernah fikir mau cakap dengan aku sampai aku cakap cengan ko.

time 2 bye2 la ek. aku layan sesama insan la, senyum dan bertegur sapa bila terjumpa. tapi situ jak la.

so, mekasih kawan2 yg mampu layan aku yg gila semacam ni.. nanti raya jumpa lagi k...


Friday, 14 May 2010

My 9th ExPeRImeNT's TA ^ ..^ Ueno

camana mau gambarkan TA aku, Ueno ni..

声も顔も優しくて、言い方も丁寧で可愛くて、笑顔も笑うもすごく可愛い。。。 bukan lelaki lembut tau, gentleman g dia ni.. カッコいいよ。。^0^

いつも笑ってくれる。実験の説明は易しく分かるようにするから、分からんくても、言えない。。hihihi

上野先輩、これからよろしくね。。。


lain pula cerita, Shinsuke(伸介) cakap tangan aku besar, kurang asam. dia yg pelik tangan kecik.. segan gila aku lelaki punya tangan lagi kecik dari tangan aku..
p/s: memang tangan aku besar ka bagi perempuan???
sori, time ni kuku panjang sangat2...

Wednesday, 12 May 2010

SaJA2

seminggu ni aku ari2 lambat g kelas. nda la lambat sampai sensei sudah masuk, baru aku sampai.. tapi ngam2 la. kol 8.40 kelas start, ngam2 kol 8.40 aku sampai dan duduk..

teruk nda aku??next month punya la banyak midsem yg berturut2 tapi aku ni nda lagi start2 study tuk exam. jangan la study last2 minit lagi oshn!!!

Sunday, 9 May 2010

MeRekA bILaNG

what's the difference of love between friends and lover?

FRIEND
when they meet, they smile and are happy... but once they gone, it's feel like something's missing...

LOVER
when they meet, it's warm up the heart... but when separate,it like a fire burning inside...

:::::ask yourself to see if it's missing or burning:::::

Friday, 7 May 2010

KaTA mERekA

cinta itu satu perasaan indah yang hanya boleh dirasa tapi tidak digambar dengan kata2. indah itu hanya boleh digambar oleh siapa yg mempunyainya....

bukan sekadar untuk dikongsi, tapi mampu disebar.. itulah pelangi indah mereka yg punya cinta...

cinta itu pengorbanan bila warna warni itu hanya dilihat kita, bukan mereka.. itulah bahagia bagi dia...

aku rindu senyuman ini....

bukan sebab kita beza tapi tidak sama...
pandangan kita hasilkan warna cinta yg berbeza
itu saja...

pengorbanan itu aku rasa indah, tapi seksa bagi mereka
senyuman itu simpan seribu duka, mungkin bahagia dimata dia...
bukti kita punya beza panjang cahaya
itu saja..


Wednesday, 5 May 2010

TeRuk saNGaT Ke aKu nI???

teruk sangat ke aku ni??
tak cukup baik ke aku untuk die??

tiap kali aku dengar sepa2 jak la sebut ayat ni, serius aku nangis. bagi aku orang kalu sudah cakap sampai macam ni, maknanya dia sudah di tahap genkai, 限界(limit)...

perasaan bila cakap ayat ni, orang yg pernah cakap jak boleh tau dan faham. nda boleh dibayang guna kata2.

da memang genkai gila2, nada apa2 sudah boleh buat...

selagi belum rasa, tolong la jangan pernah buat something yg boleh buat anda atau sepa2 sebut ayat ni.


Friday, 30 April 2010

死にたい~って:: NaK mATi::

ari ni ari paling tensen yg tanpa sedar effect budak2 nihonjin tepi2 aku. dengan g iwakuni semalam 1 ari dari pagi ke 10 malam.

best tapi sebab ari ni ade kelas yg banyak2 dan ada jikken(exp.) yg kena antar. lepas 2 buat punya lama tapi graf nda jadik2 jugak.. memang tensen tahap dewa la aku.

dengan berlari2 print kekka(result), lepas 2 printer di rumah abis ink, mau tukar belum khatam kitab printer. graf mintak nihonjin.. hu3

sampai2 lab, sensei2 tengah teriak2 suruh budak2 ni antar report. isyh, sabar boleh nda???

antar2 jak dapat report minggu lalu antar, dapat teruk2 sangat.. da la aku rasa teruk gila buat kawan nihonjin 2 penat cari tempat mau print graf untuk aku.

lepas 2, muka aku ni memang la nda boleh tahan. nda tau sudah rasa apa, campur2..

lepas 2 華ちゃん,HANA tanya aku, muka aku nampak penat sangat, macam mau mati jak penat muka.. gitu la lebih kurang dia cakap.

lepas 2 dia tanya, mengantuk ka?

tau nda aku jawap ap?

ううん、死にたい~ [nda la, aku mau mati...]

muka dia memang nda boleh tahan, terkejut gila.. terus dia marah, kenapa cakap macam 2... ada pa2 ka yg jadi buat aku ni jadi begini??

budak2 lain pun terkejut aku cakap begitu. dorang cakap la suriah yg selalu genki(ceria) ni cakap macam 2, ada pa2 ka??

suma budak2 ni tanya, oshn ko ok nda???

time balik 2, 華ちゃん 2 mesej aku cakap kalu ada apa2 yg aku mau cerita, dia sudi jak mau dengar.. jangan malu2 mau kongsi..

balik kelas tadi aku cakap la minggu ni aku penat sangat dengan report g.. tadi cakap mau mati 2 bukan nya ada apa2 erti, tercakap jak...

lepas2 dia cakap la, sebab banyak lelaki, maybe susah mau tanya dorang kalu nda tau.. tapi tanya jak, kalu durang buat nda layan, bagi tau dia. dia pun bda mau layan budak 2. nanti dia marah budak 2 nda mau tolong oshn..

ha3, terharu aku dia cakap macam 2. tapi buat masa ni budak2 ni memang baik jak dengan aku. aku tanya durang jawab jak, siap tolong suma benda lagi. hi3.

2 la, lain kali jangan main cakap jak, fikir dulu before cakap..

p/s: tapi aku memang tensen gila2 ari ni. kalu bukan sebab kelas, nangis2 sudah aku tadi...

Sunday, 25 April 2010

MiNGgU iNi::::

minggu ni start dengan kelas yg sangat best dan berakhir dengan sedikit jamuan kecil untuk masuk rumah..

dan disebabkan menu utama ialah mee bandung, dan aku memang nda tau mau masak mee bandung, aku teda keja mau buat kecuali tolong orang masak...

dan sebab bagus2 teda keja tapi memang sengaja mau mengadakan kerja, aku pun buat keputusan untuk buat egg tart...

dan aku pun buat la egg tart dalam 40~50 biji macam 2...

so, ari ni berjalan agak lancar even tersangkut tengah2 tadi la.. besa la, beginner...

皆お疲れ様でした。

Friday, 23 April 2010

My oRgaNIc cHemISTry::> bIOCheM

macam untuk orang yg time sekolah nda pernah try mau faham2 apa yg dibelajar di kelas tapi hafal tuk exam, aku rasa yg bakal dikongsi ni bagi refresh otak sikit kali ah~

time kelas ni, aku belajar 1 organic molekul baru nama dia 18-crown-6. ok, nama IUPAC dia 1,4,7,10,13,16-hexaoxacyclooctadecane... kena la tau, aku ni budak kimia....

bagi aku 18-crown-6 ni cantik, n unik.... 18-crown-6 ni ada 6 biji atom oksigen n atom2 ni la yg akan main peranan akan keunikan 18-crown-6 ni.. ada banyak jenis lagi pasal crown ether ni, tapi aku belajar 18-crown-6 ni jak.

but, this crown ether can exhibit selectively toward specific metal cation depending on size,number and type of heteroatom.
(p/s: heteroatom ni adalah atom selain Carbon and hydrogen.)

suma yg belajar kimia mesti tau yg metal cation can't be dissolved in oil but water. contoh Natrium,(Na) yg akan hasilkan NaOH kalu campur dengan air, tapi tidak pada minyak..

but, if a metal cation connects to this 18-crown-6, contoh dia Kalium(K), Kalium ion ni akan boleh larut dalam minyak sebab 18-crown-6 ni boleh larut dalam minyak tapi susah sangat2 pada air. hebat kan??

18-crown-6 ni boleh tukar sifat metal tadi. hi3.. besanya crown ether ni digunakan untuk pisahkan cation, dissolve inorganic salts into organic solvents and etc.

time tengah2 mulut aku besar terbuka dan mata aku bersinar2 sebab bab ni menarik, tiba2 sensei tanya 1 soalan.

ni soalan bio k..
kita suma tau yg sel punya membrane yg pisahkan sel dengan luar. this membrane terbina dari misel dari bahan yg larut air dan larut minyak. membrane ni ada 2 lapis, luar dalam sel adalah larut air, tapi tengah2 2 larut minyak.
(aku nda terer la mau explain, sepa study bio, faham kan??)
so, soalan dia sekarang camana Kalium, Natrium, Calcium ion boleh masuk dalam sel2 kita kalu dia nda boleh lepas membrane yg larut nimyak 2??

ANS: ada chanel yg wujud antara membrane ni yg bolehkan ion2 ni keluar masuk sel dan ada 1 mechanism yg control kepekatan ion2 ni. 1 chanel for 1 ion.

so, chanel ni sama style dia dengan 18-crown-6 ni. he3.. so soalan sel ni kaitkan kita antara kimia and bio, yg menghasilkan subject biochemstry yg memang best tapi kena faham betul2.

faham nda aku punya penerangan? saja jak mau kongsi2 ilmu, orang jakun kan??? hi3

Tuesday, 20 April 2010

^ o^ SaYa SuKA Bio

hisashiburi de belajar bio, banyak perasaan sekarang ni. budak2 ni nda suka bio tapi oshn suka~
n, lagi best sensei dia muda!!

2 yg penting banarnya untuk budak2 seperti oshn ni belajar bio di pagi2 yg nda la buta sangat, tapi awal la, kol 8... nda hensem sangat tapi ok la dari sensei2 oshn yg lain.... except my miura sensei...

for now, maybe belajar macam high school time muda2 dulu (macam tua sangat kan??) cuma beza dia i need to memorize new vocab in japanese n its a little bit more detail...

besa la orang jepun ni kuwashii sikit. tapi benda baru kan bagus dibelajar?? macam pasal kewujudan bumi.. hiks3...

nda tau la sebab durang2 ni teda agama buat teori ni boleh dijadikan 1 topik belajar, nda tau la kalu dai msia pun belajar ka apa ka, tapi nda pernah tau pun.. hi3

but i do really excited to study this subject, 生物化学1、chemical biology.

Monday, 12 April 2010

"Ada aPA Pada NAmA"

ari ni aku ada kelas 化学工学1、kagaku kougaku ataupun chemical engineering. kalu aku nda salah translate la.. hi3..

sensei yg cakap2 tadi adalah pekerja UBE KYOUSAN(宇部興産). beliau budak osaka. dia cerita la kenapa dia boleh terkerja di UBE KYOUSAN ni, sedangkan beliau nda tau pa2 pun tentang kilang ni..

tapi kebanyakan orang hanya tau UBE KYOUSAN ni kilang buat simen, sedang kan 70% aktiviti dia adalah chemical industry..

beliau pilih tuk pegi kerja di UBE KYOUSAN ni setelah kalah janken dengan kawan beliau. janken ni macam osom kita2 2 tapi ada gunting, kertas dan batu jak. macam sabah punya style la..

awal2 2 beliau macam malu mau bagi tau orang pasal di mana beliau bekerja sebab memang orang nda tau pun pasal kilang ni.. nda femes la katakan....

tapi bila da tau kilang ni buat apa sebenarnya., beliau berbangga masuk kerja di UBE KYOUSAN ni..

so, beliau pun bagi 1 nasihat berguna untuk pilih kerja nanti.
' kalu kita pilih kerja berdasarkan nama tempat kita bekerja itu femes, jangan sedih kalu nanti krja 2 nda la segempak yg disangka. nda femes bukan bererti kilang 2 nda hebat. pilih la kerja yg ingin dilakukan.. '

so, jangan la kita pilih benda kerana nama, tapi kerana kita memang keinginan dan minat kita ke arah sana.

Saturday, 10 April 2010

My 2nd hanami  ^ ... ^


ni la warga2 yamadai tuk sesi 2010 ni... semakin meriah tambah dengan budak2 tokuyama yg da jadi syakaijin... tapi tahun ni kak hani nda datang.hu3

datang2 2 kena la kemas dan susun barang. time 2 la jugak c biru ni kotor sikit, so kena la lap beramai2..

faham2 la kalu mau berbeku(hi3.. bbq banarnya...) time hanami ni.. kena la tunggu api pasang, ayam masak... duduk2 la dulu...



antara makanan2 yg ada tuk hanami. selain bbq ni, ada mee n nasi goreng, keropok, telur goreng, brownies, muffin, pegedil( sori, nda tau la betul ka nda eja ni...) pizza dan banyak lagi...

ni la antara gambar2 bunga sakura yg aku mintak dari senpai.. di bawah pokok n bunga2 yg cantik ni la kami berhanami...

selain sakura, time2 sejuk ni ada lagi bunga yg memang cantik tengah kembang. TULIP!!! aku suka sangat2 bunga ni, nda tau la kenapa. orang yg ada dalam gambar teda kaitan erk.. model semata2... hi3

aku suka budak ni. dia buat aku ingat ciwan time kecik2 dulu.. huh, rindunya arah ciwan.. nda pa, natsu(summer) aku balik...

biar pun hanami ni minngu lepas n baru ari ni aku post, nda kisah la..aku bz kemas rumah n kelas pun start sudah, so...

Thursday, 8 April 2010

:: meh kemas rumah::

p/s: aku kan berkurapak sabahan ni. mun nda faham, baik jangan baca.

batah jua banarnya kan mengemas rumah yg hanya sebesar bilik nganya ni. mun buleh keras 10 jari ku ani kan, kali nda buleh move sudah jari2 aku yg memang nda batah mun kan buat kerja berat2.

ngalih 1 badan aku sadangkan rumah alum jua abis2 dikemas. masih jua nada tempat kan bagi urang duduk mun datang ngunjar. hu3... alih2 kali ku halau mulih nganya. ha3.

jangan tah bilang pasal bilik, dapur yg sekangkang kera ni pun masih payah mun kan mencari tempat kan pijak.

sudah la esok kelas start, makin tah lipus ku kan mengemas barang2 yg aku pun nda tau mau mula dari mana ni banarnya.

ada nganya benda yg buat aku makin malas kan kemas. mun mama tau ni siap la aku kena bebel.

'antap jua anak ku yg surang ni malasnya. mun rumah sendiri pun malas kan kemas, atu payah 2 banar...'
hi3, rindunya arah mama sama bapa. duduk2 surang ni makin cepat nganya aku rindu mama sama bapa.huhhh....

entri ni tuk buang2 boring kemas rumah

Tuesday, 6 April 2010

:: entrance university ceremony::

tahun lalu time aku masuk yamaguchi u. ni aku nda pegi nyuugaku shiki,入学式 ataupun entrance u. ceremony. tapi tahun ni kami bagi budak2 1st year pegi, ambik pengalaman dan kenangan. bukan suma orang boleh rasa tau...

aku pula pegi sebab pegi ambik sijil untuk TOEIC, exam english yg kena ambik, dan sebab aku dapat markah yg memang cantik, so aku dapat la sijil ni. he3 jiman[自慢] sikit ek..(bangga2)

cam besa la budak2 jepun ni memang akan pakai suit la time2 ada ceremony macam ni. dan memang sepesen jak budak2 ni, nasib memang budak2 lelaki dia memang sudah kakkoi dengan ketinggian dan style rambut yg memang cantik, sempat jugak la mata aku pusing2.. hi3

aku pula pakai baju kurung purple dan nda mau pakai blezzer. so, aku la yg paling cantik ari 2.. hi3( jiman lagi..) time nama aku kena sebut tuk ke depan, fuhhhh... kinchou[緊張], nervous gila2 la.. tapi memang pengalaman yg sangat baik.

bukan suma orang nama dia kena sebut dalam ceremony yg suma orang jepun dalam dewan 2 dan tekun mendengar nama korang disebut dan tepuk tangan untuk kejayaan korang.. kan3???

time aku jalan2 dalam market beli barang, tiba2 ada makcik tegur aku cakap
'今日はおめでとうございます。'
:tahniah untuk hari ni...

terharu aku ada makcik cakap tahniah pasal TOEIC 2, mesti dia ada time nyuugaku shiki tadi..

abes cerita pasal aku, sekarang nak kongsi sikit pasal bestnya pegi nyuugaku shiki ni. aku memang mengaku bosan sikit la, tapi kalu faham apa pakcik2 ni cakap, memang kandou[感動] gila2 la..

ayat2 dia yg meraikan kejayaan kita dapat masuk u, perkataan2 yg bagi semangat tuk jangan pernah mengalah dalam hidup, serius buat kita rasa betapa hebatnya kita, ryuugakusei[留学生] ni dapat masuk u oversea.

bayangkan dalam banyak2 budak ni ada kita yg duduk tapi beza dari yg lain tapi memahami mereka dan mampu compete dengan dorang.

lepas abis ceremony ni, di luar budak2 lain yg punya bukatsu「部活],club n sakuru [サークル] tengah tunggu budak2 ni untuk ajak masuk club dorang. memang meriah sangat di luar. dengan budak2 main band..

serius rasa welcoming gila. bagi kita kurang sikit la kali sebab durang bda berapa layan kita sangat tapi memang best la tengok dorang2 ni.. hi3

dan juga bunga2 sakura yg jatuh bila kena angin buat tempat 2 cantik sangat2. fuhh...

so guys, no matter which country kita study, masing2 ada cerita hidup yg indah dan sedih tapi besa la, mana da tempat yg nda punya kesusahan..

usaha la supaya akhir nanti kita dapat buat muka bangga ambik sijil graduate. jangan la fikir mau cukup2 lulus jak.. target la A+.. bagi mak dan bapa bangga sikit dekat kejayaan kita..

sekian....

Thursday, 1 April 2010

:my puding roti dan makaroni bakar:

this is my puding roti yg nda jadi sangat, maybe sebab kurang roti letak dalm loyang ni.

n sedikit cair sebab teda tepung kastard n aku tukar pada tepung lain. jd warna pun kurang kuning la jadi dia.

1st2 punya manis2 gila sampai nda boleh makan, sebab aku terlalu letak banyak sangat2 gula.

salah baca resipi banar nya. hihihi




this is my makaroni bakar, serius sangat sedap, especially makan dengan sos cili maggi, nyum3...

ni memang menjadi la sebab ad kak nas tolong jugak. hihi

yg ni macam banyak bahan sikit, tapi bahan2 berkhasiat la. contoh, lobak, cili, bawang besar n tomato...

yg kurang berkhasiat sebab banyak telur n bubuh banyak cheese sebab suka. ha3

buat nda susah tapi agak mendou(leceh) sikit la. tapi sebab akan dapat buat dalam kuantiti yg agak banyak, boleh la makn banyak2 kali.

kalu baik ati boleh bagi jiran2 sekeliling. hihihi...

sekian tuk post kali ni.. hehehe

Monday, 29 March 2010

[last person]


antar senpai yg paling last balik tuk tahun ni, poji dan kak akmal. memang tradisi memang akan antar ramai2, besa nya memang suma pegi, antar sampai stesen bas kalu naik bas pegi osaka, eki(stesen ketapi) kalu naik shinkansen n sampai airport kalu naik flight pegi tokyo. gambar terakhir bersama poji dan kak akmal. semoga mereka mendapat kebaikan di malaysia pula kan...


gambar dengan kak nas dan kak yuni. kak yuni ni budak tottori dai. saja jak datang sini abiskan cuti. he3... kak ni lawak, biar baru kenal tapi masuk jak, memang best la..


setiap perjumpaan 2 ada perpisahan. cam besa la, even baru jumpa pun, seminggu jak dengan kak yuni ni, tapi sedih jugak dia kan pulang. huhu...

nda kisah la masa bersama yg penting kenangan yg dibina semasa bersama 2. even kenal lama pun, kalu nda boleh rapat ka nda boleh masuk fikiran yg sama ka, nda best jugak. suma orang beza, kita la kena pandai2 cipta peluang tuk bina hubungan yg lebih mesra.

but, pisah2 ni buat kita fikir, APPRECIATE EVERY SECOND WE HAVE,CAUSE IT MAY BE OUR LAST SECOND FOR .......

::my 1st egg tart::

biar buruk bentuknya, sedap tau!! he3.. puji egg tart sendiri pulak kan. ni egg tart 1st aku buat aku bagi senpai2 aku makan.

selain aku memang nda pandai masak, aku teda jishin(confidence) la mau bagi senpai2 aku yg terer masak ni makan. hu3.

tapi tujuan asal aku masak ni sebab da janji sama poji,senpai aku yg da sotsu(graduate) ni tuk masak something tuk dia b4 die balik msia. so, aku masak la tart ni untuk dia..

senang jak mau buat tart ni, bahan pun senang. bahan pun nda guna banyak.. cuma ambik masa la kali, sebab kena bakar 2 kali. hu3

dengar senpai2 aku yg aku bagi tart ni cakap sedap, even sebenarnya manis sangat bagi aku sebab terlebih gula, kembang sikit ati aku. semakin berani la aku nak buat lagi dan try resipi2 lain selepas ni...

terima kasih senpai2 sekalian.

so, sebenarnya word ni ambik effect yg sangat besar dalam hidup kita. hanya dengan 1 perkataan jak pun boleh buat dunia ni berubah.

contoh, 'yes' sahaja boleh buat kita kahwin n hidup dengan orang baru. 'no' jak boleh buat kita nda dapat 1 kerja 2.

so, cuba bayang kalu kita cakap banyak2 perkataan?? boleh bayang nda effect dia macam mana???

contoh, 'orang yg suka mengadu dengan lelaki dan suka cerita masalah dengan orang lain adalah orang yg paling saiaku yg aku pernah jumpa dalam hidup aku'

saiyaku 2 maksud dia paling teruk, worst. kanji dia 最悪, kanji motto(mo)最も 2 maksud dia paling n kanji warui悪い 2 maksud dia evil, bad, nasty n etc.

ayat 2 ada 25 words. boleh bayang nda perasaan sorang kawan yg diperkatakan sebegitu?

so honey, why dont you think 1st before say that may hurt some other feeling. the best way 2 do it is you have to think how would you react or feel if somebody said those thing to you..

aku pun bukan baik sangat, main lepas jak, ayat pun selalu jak sakitkan ati orang. tapi disitu la wujudnya perkataan maaf, sorry, gomen, bian n etc..

kadang2 2 hanya maaf jak mampu selesaikan 1 masalah 2. so, ringan2 kan la mulut cakap maaf arah orang lain kalu sedar da terkasar bahasa.

Saturday, 20 March 2010

...RAINing...

i hate sharing
other than showing expression, this habit eat me
i cant think things i cherish through my whole heart would belong to someone else
the most worst part is thing i love the most actually cant be mine
if i like it, then at the end it wouldn't be mine
so now i learned that i cant hold something
especially you...



...457...

never realized one second can change your whole life
never thought one word can turn your heart upside down
every move makes different towards what will happen next

tiap detik itu akan berakhir begini
tiap waktu itu akan terhenti sebegini
percayakah pada takdir?

benang yang tidak tersimpul hanya mengundang tangisan
kita mangsa takdir dan keadaan
salah siapa?




Friday, 19 March 2010

~relief~

sebab teda benda mau buat sekarang ni,aku pun melayan la drama korea yg b4 ni aku shokai, OBGYN.

dalam drama ni ada 1 part ni baby ni ada DOWN SYNDROME. aku bagi link kalu2 ada orang yg nda tau penyakit ni penyakit apa kan.. mama dia siap suruh doktor 2 give up on that baby in CT. bahasa kasar suruh bunuh baby 2 la.

tapi doktor 2 selamatkan juga baby ni tapi mama dia nda mau pegi tengok baby 2. doktor 2 try jugak pujuk mama dia supaya pegi tengok baby 2.

mama dia cakap apa guna kalu aku pegi tengok baby 2. teda apa yg akan berubah pun kalu pegi tengok baby 2. apa baby 2 boleh bagi?

n time ni doktor 2 cakap..
relief. when they cant see something bad, people imagine it to be much worse than it is.so they feel more fear when they cant see it.but when you actually see it, your worry is cut in half, and when you face it, it's cut in half again.

ayat ni sesuai tuk sepa2 pun yg sedang alami masalah, nda kisah la apa pun. time 1st2 masuk kelas tuk orientation dulu, aku pun punya perasaan macam mau balik jak. nda mau masuk kelas.

time 2 la banyak sangat fikir. kenapa la aku pilih gakka yg aku sorang jak budak oversea. macam mana mau buat kawan sama budak2 jepun ni. aku mau senyum ka mau buat muka biasa. mau buat bodoh tapi jantung macam mau jatuh jak rasanya.

banyak sangat fikir. tapi bila sudah masuk nda la macam yg aku fikir b4 masuk. awal2 memang la budak2 ni nda berapa layan, tapi lama2 boleh jak cerita2, ketawa2, main2 sama durang ni. tapi,macam doktor ni cakap la.

we'll never know what's happen next until we do it. its not hard as you imagine b4 you do it.. keep some faith on yourself hun...

cam waktu jikeng(exp.). da la aku nda tau nama2 benda yg ditulis dalam buku jikeng ni. tanya senpai(senior), teda senpai yg pernah buat jikeng ni. besa la, aku kan lain gakka.. memang nangis2 la aku buat junbi(preparation) b4 jikeng ni sendiri2.

tapi takut2 pun aku, banyak benda nda tau nama, soalan hampir suma nda boleh jawab, buat jikeng tapi time mau tulis result, nda tau pula dalam nihonggo apa, dush3... aku lepas jak buat 6 jikeng 2...

banyak la benda yg berlaku dalam jikeng aku, tapi jikeng yg aku buat 1 sem ni telah dapat dilalui dengan keputusan yg sangat membanggakan.

so, moral of the story here... don't run, just face it. sure you can do it.

Thursday, 18 March 2010

entah la....

semalam kak nas ada cerita pasal 1 blog. blog ni cerita pasal 1 kisah blogger lain tentang pengalaman interview keja dia. serius, aku nda sangka malaysia da jadi sampai begitu sekali.

time dia interview 2, interviewer syarikat 2 da la nda tengok langsung portfolio yg dia buat, terus cakap 'kami mau employee yg presentable and etc. bila awk da kurus, cuba la try sekali lagi'

lebih kurang macam 2 la dia cakap. aku pun nda ingat sudah. orang 2 pun tulis dalam blog dia. n interviewer 2 komen dalam blog orang 2.

ayat dia serius menghina, bukan jak orang 2 punya appearance, but towards her belief i think.interviewer 2 siap cakap lagi, 'sekarang ni bukan lagi zaman nabi, mana da orang pakai tudung macam awak. n etc..'

wei, tolong sikit, dia buta ka apa?? ni yg aku rasa berapi sikit. mau jak aku maki orang ni, tapi baik jangan tambah dosa sendiri. tapi, hey aunt!! are you from mars?

nda payah la malaysia yg memang negara yg punya penduduk islam, aku yg duduk jepun ni pun jumpa jak orang2 yg pakai tudung. kalu nda mau cakap aku jumpa budak2 malaysia jugak, aku jumpa jak budak2 lain. iran ka, indonesia ka, banyak jak yg pakai tudung lagi.

from there, banyak jak lagi blogger lain cerita pengalaman durang yg durang nda diterima keja sebab pakai tudung or cant entertain client.

ok guys, sejak bila pula keja2 macam HR ka, programmer ka, n seangkatan dengan dia perlu perempuan cantik yg boleh layan client, ajak g karaoke, minum2 and all????

akak yg keja jepun ni pun, orang jepun nda pula suruh dia entertain client. ok jak dia pakai tudung, nda pula kena diskriminasi ka apa. akak ni pakai tudung labuh g. ok jak...

aku pun bukan la baik sangat tapi jangan la sampai kutuk orang lain. kita pun mana da yg perfect, ada jak yg nda baik kita ada. so, dari kutuk orang, kan lebih baik kalu kita try perbaiki mana yg salah dari pihak kita.

cerita blogger ni buat aku takut mau balik malaysia, kerja sana. nda boleh bayang la kalu aku sendiri berada di situasi macam ni. mesti aku da nangis2 punya.

punya penat aku perah otak aku ni hafal kanji2, usaha faham suma terms2 sains dalam nihonggo (jepun), lepas 2 da lepas dapat degree nda boleh pula dapat keja sebab aku pakai tudung. YA ALLAH, besar nya dugaan 2...

hei, ada2 jak dunia sekarang ni kan? bila dengar cerita2 yg berlaku di malaysia sekarang ni, serius aku takut mau balik. aku takut aku nda cukup kuat tuk berhadapan dengan dunia sebenar di malaysia.

tapi 2 la, apa2 pun, memang la best kalu kita ada di negara sendiri, malaysia.