Wednesday, 23 December 2009

NABE= sTeAmBoaT JePuN

ari ni cuti banar nya, jadi semalam senpai2 aku buat la makan2 sikit.. makan nabe. yea!! ari 2 aku baca post senpai aku ni, dia cerita durang2 ni buat nabe ni.. tapi aku nada time tu, tu yg t'ingin banar nya..

nabe ni periuk, tapi nabe yg ni, dia cam 1 style makan di sini la.. cam steamboat. orang jepun memang suka buat menatang ni time2 sejuk ni.. makan berasap2 g kan....


macam ni la lebih kurang nabe ni... dalam ni masuk jak macam2.. seafood,ayam,sayur2...
memang makan makanan b'khasiat la aku malam ni.. he3
(aku nda makan sayur banar nya.. tapi malam ni cam kena makan jak kan??)


yg aku pegang 2 macam perencah yg diguna untuk letak dalam nabe ni.. kali ni senpai2 mau buat nabe kimchi..

memang best la tengok dia mendidih 2..
teringat c tomyam di malaysia.. uwa~
mak, nong mau balik rumah, makan!!

sudah mendidih, bahan2 yg dimasukkan pun cam sudah masak jak.. apa lagi, melantak la beh~

rasa dia?
besa la.. tapi aku lagi suka c tomyam di malaysia kali la.. makanan jepun ni cam besa la, tawar sikit rasa dia.

tawar sini ni, bukan tawar cam air tu eh.. ada jak rasa, mun kan cakap teda garam, memang nda bubuh pun banar nya. tapi ada la kali dalam perencah nabe tu.. kali la...

mun makanan malaysia, rasa ka, bau ka, suma kuat tau. memang naik selera la orang bilang.. tapi nda la aku bilang makan jepun nda sedap. sedap jak.

kena rasa la baru tau. susah mau terang la.. word yg wujud di kepala aku ni jepun jak.. melayu dia aku rasa cam susah mau terang..

tapi senpai aku siap buat sambal kicap lagi. ha3.. memang lidah melayu la. kalu jepun, mana da makanan yg pedas2 ni..

tengah c besar suma busy dengan c nabe ni, c kecik yamadai(yamaguchi university) ni sibuk jua bha..

boleh jadi chef ni.. hurm3. abis suma barang2 di dapur. ha3

tapi serius aku lapar lepas ni, sebab nda makan nasi
langsung.. lepas 2 kena makan jugak c sayur kan..

begendang sikit la perut aku.. lepas 2 mau makan banyak, takut aku mengantuk.. c jouhou nda siap lagi.. fuh2....

sabar2..

suma benda ada sebab kenapa ia jadi. ada jak hikmah kenapa aku lupa buat c jouhou sampai aku kena buat 2 shukudai malam ni..

jadi, kita kena la selalu sabar dan yakin akan dugaan yg kita hadapi 2 tanda ALLAH sayang kita...





c JouHoU NiE!!

4 de 1st time aku nda tidur lagi lepas kol 3 pagi sebab buat shukudai(homework).. sabar jak la c excel ni..

aku banar nya nda tau yg c jouhou riterashi(nda la aku tau melayu dia apa, tapi belajar sal komputer la..) ni ada shkudai..

tiba2 jak nama aku ada di papan tulis cakap aku nda siap kerja.. suka ati jak~(tapi aku memang nda buat la..hu3)

malam ni senpai2 aku buat makan nabe(periuk).. bukan makan periuk, tapi nama style makan camni ni nama dia nabe. ingat nda mau balik rumah senpai,sebab c jouhou yg banyak ni kan..

tapi sebab aku kena pegi tengok rumah tuk tinggal tahun depan,aku balik jua la akhirnya.. sedangkan c jouhou ni kena antar esok alum lagi start2 ni..

alum lagi aku cop rumah bah.. gila banar eh.. mun nada lagi rumah kan disewa, jadi homeless la aku.. sabar jak la.. antap jua kan...

untuk bikin c jouhou ni siap, aku pun dengan nda segan silu nya mengacau senpai 4nen(4 year) aku ni... mekasih la syahrul erk...

tup tap, dengan otak yg makin miring,mata yg makin bular,kaki yg sakit sebab sejuk,siap la x jouhou ni.. nda sedar2 sudah kol 3 lebih .. sugoi!!

alum pernah lagi la aku nda tidur sampai time macam ani untuk siapkan shukudai nganya.. mun sebab kan abiskan liat drama,ada la kali ah.. ni sejak aku datang jepun eh.. mun di sekolah ka, aaj ka dulu2, besa la 2 stay up.. even bukan belajar nganya la sebabnya..

tapi antap jua c jouhou ni.. sakit jua la kepala aku fikir bagi ia siap tuk diantar.. besa la kan, aku ni buat komputer sikit. besa la budak kampung.. hu3

atu tah mun c jouhou nya shukudai jak, tangan, kaki,kepala,mata,leher,suma sakit.. ah, perut aku pun sakit jua banarnya sebab lapar bha mun lama2 fikir ni.. sabar jak la..

menyesal nda belajar banar2 time sekolah dulu.. ani la c oshn ni. sudah kena,baru kan menyesal.. apa la.. lipus banar kan??

so baby, prepare yourself from de beginning...
in any matters ok...

Monday, 21 December 2009

LeTs dE eYeS TaLkiNG

action speaks louder than word
but i cant show you..
simple touch bring warm to your heart
but i cant hold you..

each smile enhanced by you
can you see it?
uncontrolled heart beats caused by you
can you feel it?

each movement has its own meaning..
each word has its own effect..
unsure??
lets the eyes do the talking...

wujudnya ayat2 pelik ni sebab aku sangat2 mau someone ni tau yg even i cant show it in actions, we still can cherish our feeling with each other.. touching is not the only way to show your love, saying is not the only plan to solve unseen problems,even its the fastest way actually...

i need him to respect me as i am, the islam believer, and accept me like this..

so, muslimah out there,show your partner the real beauty of woman that believe in ISLAM..








Thursday, 17 December 2009

1st yuki+handball= SeRiuS BEsT!!

awal2 pagi ni rasa sejuk sangat2.. camana mau pegi kelas handaball ni? uwa~
jadi...
aku pun bangun, mandi!!
baru panas~

mau pakai pa erk?
kalu aku pakai jacket cam mau pegi kelas, melampau nda?
boleh gerak2 main handball nda?
jadi...
aku keluar dengan baju 4 lapis...
tapi nipis2 jak la..
he3

apa benda putih2 ni?
nda kan sampah,.. urm~
tapi cantik!!
salji??

sejuk la~
masuk bilik balik ambik sarung tangan..
'ohayou'
pertama kali jiran jepun aku yg comel ni aisatsu kat aku..
ureshi~

jalan sambil bibir tersenyum lebar
cantiknya benda yg bertaburan jatuh dari atas
sejuk, tapi gembira

handball berjalan seperti biasa
sejuk, tapi ouka main dengan gembira
hehe.. gomen ne
tercerita pasal ouka pula


main2 tiba2 cahaya 'suria' tadi semakin malap
keadaan berubah murung dan angin makin terasa
menusuk tangan dan muka aku yg makin kebas
tapi..
angin datang bersama si putih
suka.....

main handball sambil salji turun
gila??
nda, suka!!
he3

terasa budak2 jepun ni semakin hensem di mata
main dengan semangat bersam salji
teda perkataan untuk di ucap
hanya senyuman ......







Wednesday, 16 December 2009

bLa3

yang dipandang, beza dari di hati
yang dipegang, lain dari yang dirasa
bersalah?

hari hari berlalu tanpa beda
tanpa sedar getar yang dirasa berbeza dari biasa
kenapa sekarang, tidak semalam?





Tuesday, 15 December 2009

JaLan2 pt.2

ahad, 13.12.09

7.00 a.m
siap2 tuk g makan breakfast.. Cam besa la, ada style jepun n style barat... bread, salad, potato salad(aku suka ni..),scrambled egg n all tuk barat. nasi putih, gobou salad, ikan, n banyak lagi tuk jepun... sedap la..

tambah ngan susu yg sedap.. datang jepun ni aku suka betul minum susu.. sedap tau!

8.15 a.m
jalan g Mt.ASO, kumamoto.. tempat ada kawah gunung berapi.. peak t'tinggi situ, Takadake, 1592 meter, Nakadake pula masih aktif... Pegi situ naik cabel car, n boleh la tengok kawah..

nampak nda dalam tu warna hijau? kira b'tuah la sebab boleh nampak.. kawan jepun aku cakap selalunya nda dapat nampak sebab sulfur kuat
sangat, banyak asap, n bahaya...

tapi memang kuat la bau sulfur situ.. tapi rasa best pula.. banyak benda boleh fikir time ko ada di situ..


bertuah lahir di malaysia?
those things will come into your mind without your even realize it...

bukannya mau nationalism ka apa ka, kau rasa even sikit pun, mesti korang ad rasa b'tuah lahir di malaysia, bukan negara lain yg agak sengsara...


p/s: mesti cigu murniza t'haru dengar p'ngakuan aku 2 kan?? he5....


2.16~ p.m
lepas 2 jalan2 lagi g kumamoto castle... pegi istana lama ni memang bagi 1 feeling yg lain dari kalu ko jalan2 pegi mana2 tempat.. maybe sebab environment, weather, structure,.. an all bagi 1 feel yg, aku susah la mau gambarkan..

korang faham kan? ari ni aku macam b'perasaan sejarah sikit.. ada jak yg t'lintas di kepala aku
ni..hai nasib la......

malas mau cerita.. aku bagi gambar jak la erk...


lelaki guard ni hebat tau..muka dia memang kowaii(takut) gila... memang orang dulu2 pun kowaii cam 2 kali kan?...

7.35 p.m
sampai yamaguchi university..
otsukaresamadeshita!


moral of the story kali ni...
value all the things you have, even its smallest as give someone 1 cent....

ada kaitan ka 2 ha?



Monday, 14 December 2009

JaLan2 pt.1

sabtu,12.12.09

6 a.m
aku bangun sebab dengar bunyi aie ketuk dinding rumah n ruhan ketuk pintu.. ha8...
gomen la ruhan ngan aie,.. aku memang nda sedar..
n mekasih sebab bangunkan aku...
tapi aku sedar jak kol 5.48 2.. cuma nda mau bangun jak..
nasib aku sudah iron baju ngan tudung... kalu nda, nasib la kyushu...

p/s: gomen ne budak jepun lain.. mesti korang tensen ngan bunyi2,.. even aku rasa rumah aku macam mau roboh!!! memang aie ngan ruhan saiko!!!!

6.35 a.m
sudah aku macam, ntah la.. aku pun nda dapat cari word yg paling sesuai mau gambarkan keadaan aku tadi.. memang aku tinggalkan rumah macam baru abis kena bom la..

penat2 aku kayuh basikal, c tanaka( budak intrntional cntre) nda bagi kami duduk dalam bas,.. sebab kami kena tukar bas nanti, so dia suruh kami duduk tengah.. nda faham eh? lantak la.. aku pun nda tau mau terang macam mana..

yg aku tau aku panas juga la sama c tanaka ni.. sudah la penat2 aku kayuh basikal takut lambat, dia pula buat hal pagi2 buat ni... hu3

8.45~ a.m
sampai d shimonoseki, dekat jambatan.. hu3..

ni aku sama c ruhan, terpakai jacket sama warna la pulak.. he3



lepas ni kami pegi KYUSHU NATIONAL MUSEUM.. aku nda amik gambar d situ, malas... hi3

pegi situ buat aku fikir, kalu aku pegi museum ni time aku gila2 sejarah time sekolah dulu, mesti mata aku terbuka luas dan aku nda kan macam orang gila kebosanan di dalam.. hu3..
cigu soffian n cigu murniza, saya suriah ingin meminta maaf.. huhu...

12.30~ p.m
pegi otera~
memang lawak la , ada tempat mau minta azimat tuk lepas exam, an all... hi3..
masuk2, kena la basuh tangan..

air tuk panjang umur kali, kalu ak nda silap ingat la dia tulis situ.. ada2 jak kan...

ada orang baris tuk sujud depan, n
ari ni banyak gila budak2 koukousei(high school)..
memang kakkoii gila2 la bdak lelaki dia.. tinggi!!

yg lawak 2 ada plak budak2 tu mintak amik gmabar sama aku ngan ruhan.. lama gila dia pusing2 sama kawan dia, last2 dia cakap..
'kamera, ok?'

ha2.. ada2 jak la budak2 ni... kawan yg amik gambar ni yg comel aku rasa, tapi dia nda masuk gambar pula..

dalam 2, ada budak pompuan comel.. baru 2 tahun ka 3 tahun umur dia.. datang sama family tuk doa kot.. kalu aku nda silap la... comel sangat2...

time budak indon mau amik gambar sama dia, dia takut gila.. memang nampak di muka dia, budak tu takut.. ha3.. budak indon 2 mau ambik gambar jak.. dia lari arah mama ia ni.. comel betul la..

budak2 koukousei belakang pun cakap udak 2 kawaii(comel)...

nasib dia nda takut sama kami yg pakai tudung ni... he3...

mama dia pun ok jak time aku tanya mau ambik gambar anak dia.. mekasih la macik ek, sebab sporting.. lepas 2 cerita2 la sikit sal anak dia yg comel ni...

4.20~ p.m
lepas 2 pegi koeng(taman)..
ntah kenapa la pegi situ, aku pun nda tau.. kurang menarik sikit la...
cam besa, ada otera, kkolam ikan ngan ikan yg sangat3 besar,..
ntah berapa lama ikan 2 ada situ... sabar jak la.

macam boleh buat guling tau nda??
ada juga bukit yg macam fuji san...(gunung fuji)

p/s: sori ek.. gambar sendiri.. hu3


7.00 pm
makan malam.. japanese style la erk.. ah, aku sama ruhan duduk 1 bilik ngan budak thai..

hebatnya durang ni, duduk lama sini, tapi nda belajar cakap jepun。。aku nda boleh bayang seikatsu(hidup) di jepun ni ngan nda faham jepun..

camana mau shopping????

ok, makanan.. ada sashimi(dalam piring oren), nabe(makanan dalam periuk 2), soba(mangkuk ada corak bunga), nasi, ikan saba(salmon), tempura ikan, n dessert yg aku nda tau nama dia.. uwahahha


ada perfomance gak.. gendang.. hebat la juga,,....

pas2 ada karaoke... pening aku! fuhh2~

10.45 p.m
mandi n tidur..
oyasuminasai.....









Thursday, 26 November 2009

1st TiMe Tau!!!!

Semalam, aku sebenarnya baru jak abis buat katil.. ah, katil aku da sampai, kol 8 malam. N aku pun sorang2 buat katil 2.. ha5

Ni yg aku mau bangga ni, kalu mama tau pun, aku tau dia akan cakap,..
uwa, nong da besar...
ha3.. Aku, buat ampaian pun, aku mintak ruhan. Tapi nda sangka aku mampu buat katil 2 sorang2. he3

n, kerana katil 2, aku bangun nda la lambat sangat, tapi aku penat. Jadi aku pun malas2 la mau bangun.. lipus sekejap..he3

kol 10, aku pun pegi la mandi, rilek ni.. Serius aku ingat kelas start kol 10.30. kol 10.25 baru kau keluar rumah.. Tengah2 kayuh basikal 2 aku fikir,...
' heh, kenapa nada orang ni naik basikal gak? rilek la, baru kol 10.25. nda kan la orang suma on time ari ni..'

Sampai depan dai, aku limpas dengan budak fak aku..
'hehh, teda kelas ka?'

Tiba2 aku t'ingat, kelas start kol 10.20 la!!!!!!!
iya!!!!!!!

yabai3!! Macam mana aku mau masuk kelas ni. Da lambat 10 minit. Nasib baiks ensei aku ni suka datang lambat, jadi nda la lambat sangat kali, kali la..

Naik2 tangga 2, aku nampak budak fak aku tangah hisap rokok luar kelas. Fuh, lega! Mesti sensei nda datang lagi ni..

Masuk2, dengar sensei punya suara. Alamak!! Nda pa, oshn buat bodoh je, rilek2...
hush3, selamba jak oshn, bukan ko sorang je lambat.

Aku pun ngan muka nda b'salah, masuk kelas, punch kad.. 10.32.. Lambat 12 minit. hu3.. Jap, kenapa rasa macam kelas ni senyap?

Pusing2, aku tengok budak 2ni cam t'bangang jap.. Aku pun, masih dengan muka yg betul2 paling selamba aku pernah buat sejak aku balik jepun ni, g la ambik tempat. Baru aku dengar budak2 cakap..
Hehh? Nande okuretano? hush3...

Duduk2, kawan aku tanya, nande okuretano?moshikashite nebo?
(asal lambat, bangun lambat ka?)
aku pun angguk jak la, malas mau bagi tau cerita sebenar, panjang.

Tapi, serius, muka budak2 2 time aku masuk kelas memang priceless! 1st time 2 aku lambat masuk kelas, dan aku punya selamba badak masuk..
he3... Memang nda tahan la..

Kesimpulannya, jangan datang lambat lagi k,....

Tuesday, 24 November 2009

katil+cuti=jahat la NISSEN

Minggu lalu adalah cuti 3renkyuu(3 hari b'turut2) n aku pun memang lama sudah plan mau pegi hiroshima lawat wawa.. Punya aku m'nanti cuti ni tuk pegi hiroshima sampai balik2 jak nihon(jepun), aku sudah cakap sama wawa..

Tapi cam besa, tengah2 aku punya la excited mau pegi, tiba2 kak dena(senior aku) kol..
'oshn, nissen ade bg emel, die kate katil akan sampai sabtu atau ahad ni..'
punya la aku blur..
he? hehh? hehhhhhh?????

b4 ni, baik aku bagi tau NISSEN ni online shopping la. Aku sudah kimeta(tentukan) tarikh tuk mau nissen 2 antar katil.. Heeeehhh???

Ingat aku mau la buat bodoh jak, n pegi jak horoshima.. Tapi oleh sebab aku beli katil ni under kak dena punya account, cam nda baik la kalu aku buat begitu.. Bagi insyou warui(bad impression) la arah kak dena..

So, aku pun dengan teda tenet di rumah, hitoribochi(sendirian), budak2 ni suma jalan tinggal aku sendiri di rumah, hujan, sejuk sangat2 sampai malas mau kuar dari futon, tinggal la di rumah. Nda la jadi aku pegi hiroshima.

N, tau nda apa yang jadi?
Sampai sekarang teda juga ni nissen 2 datang antar katil. uwaaaaaaaa~
Malang, sedih, saitei!!!!!!!

Punya la aku tunggu, tapi ini yg t'jadi....
Nda pa la, ada hikmah di setiap apa yg b'laku...

huhu......

Friday, 20 November 2009

mEnaHAn GeLAK!!!

Kan aku ada cakap tenet teda di rumah, so aku pegi la main tenet di library. hi3

Aku pun tengok la cerita yg memang best gila2 ni, korea la tapi.. you're beautiful..
Serius cerita ni memang best, maybe sebab dia nda berat sangat konflik dia, cam besa2 jak.. Tapi serius hilariousgila2... ha3

N sampai la part2 yg aku memang tunggu2 n memang kalu aku di rumah ni, siap aku jerit2, guling2, ulang2 lagi tengok scene ni.. ha3... Korang tengok la sendiri... Memang best!!!

Paling gila aku rasa la ari ni.. Aku tengok part yg muka Tae Kyung punya la bahagia gila bila Mi Nam cakap dia suka Tae Kyung 100%. ha3

Memang nda boleh tahan, muka Jan Geun Suk memang cooomeeeel sangat3 time ni.. Selama ni cerita ni buat muka Jan Geun Suk ni masam n cool jak, so memang nda boleh tahan senyum...

Sampai aku rasa budak jepun yg duduk sebelah aku ni asyik pandang2 jak. Pehal minah ni??
Camtu la kali dia fikir tengok aku punya la isyoukengmeini( usaha gila2) tahan ketawa. ha3

mak, nong nda boleh tahna kertawa. Nasib library, kalu rumah, siap!!

hihihi....

handball game

Oleh sebab teda tenet di rumah, t'paksa la aku g library. hu3(tiba2 jadi budak baik ni pegi lbrary...)

Semalam aku ada kelas handball, n cam besa setengah jam b4 abis akan ada game dengan group lain. Kali ni aku lawan dengan group 3.

Awal2 ni sudah nampak genkisou(hapi go lucky cam2 la...) ni budak2 group 3. Memang bising2 suma, yg lelaki la. Lepas 2 mula la game..

Nda tau la bila start, tiba2 aku rasa nda best game kali ni. Budak group 3 ni tinggi2 tau, n budak2 aku pula agak pendek la...( gomen ne... hi3) Tiba2 game ni jadi hangat...

HAngat ka, panas juga la kali. Ada la budak group 3 ni main kasar. Macam yg ko tengok d tv 2 time tengok bola, pastu ada orang gaduh2... Uwa~ seram oohhh...

Rilek la, main dalam kelas jak pun. Nda payah la tensen2 sangat. Aku ni nda kisah la kalu ada budak yg gila2 pnya semangat k'sukanan, mau main betul2, tapi nda payah la emo sangat.

Sampai aku rasa kesian pula sama budak group aku 2. Pastu kan, asyik dia jak yg kena aim. Memang m'nyampah nya aku, tuhan jak tau.. Sabar jak la dengan si tinggi 2...

Memang aku nda pro pun, jadi aku nda kisah la mau marah2 pasla si tinggi ni.. Iiiiiihhhh, bencinya kau sama ia. hu3

Pengajaran kali ni,
'oshn, bersabar~'

Thursday, 12 November 2009

nAsIB BaIK

Hari ni aku bangun kol 8.15 pagi.. Hebat nda? YABAI YO!!!!!!
Aku ada kelas handball kol 8.40. uwa~

Aku pun ngan pantasnya(nda la laju sangat banarnya, laju sikit dari besa jak.. ) bangun g tandas. Kenapa la ari ni air ni aku rasa lambat tuk mazeru(campur) jadi suam?? Tensen!! Selalu cepat jak, suka sangat bagi aku makin lambat..

Lepas 2 aku main ambik jak baju yg ada untuk dipakai, memang taihen la aku... Tensen2~

Lagi aku tensen, kenapa la angin ari terlalu kuat. Selalunya pagi2 mana kuat sangat angin dia. UWA~ Punya la ganbaru( b'usaha) aku m'ngayuh basikal t'chinta ku ni. huh3. Macam aku jogathon sekolah jak aku rasa... Ingat waktu2 sekolah dulu. hu3

Kira aku sampai padang tepat2 kol 8.40 la sebab sensei 2 terus suruh kumpul.Yokatta(nasib baik)...
Tunggu aku erk sensei~? hi3. ureshii~(hepi!)

Ari ni aku serius mengantuk. Sampai aku rasa macam aku nda nampak bola 2... Gomen ne minna, kyou mo umakudekinakatta....

Tapi ari ni OUKA agak ambil berat arah aku.. ha3( ni yg aku mau perasan ni.. ha3) Mungkin ari memang nampak aku teda mood langsung mau main..

K la, mau sambung tidur, aku mengantuk gila2..

p/s ouka ni main2 jak ek.. saja isi post. hehe

Wednesday, 11 November 2009

BeRTeRUs TeRanG

Tahukah anda jalan paling senang untuk menyelesaikan sesuatu masalah itu adalah BERTERUS TERANG?

Punca paling besar yg boleh m'nyebabkan timbul masalah ialah menipu. Itu la pasal ALLAH m'larang kita daripada b'bohong, kerana jalan selepas itu akan semakin rumit dan mendou(menyusahkan)...

Ada orang cakap, menipu untuk kebaikan, agar tidak m'nyinggung perasaan orang, nda pa dan boleh dimaafkan.. Lagipun bukan selalu.

Ada juga orang cakap, kenyataan itu kadang kala m'nyakitkan, jadi kadang2 2 lebih baik kita tipu sikit2 untuk tidak m'nyakitkan orang lain. Biar la, asal dia bahagia~

Kamu percayakah? Betul, aku pun rasa kenyataan 2 betul, jika difikir dari segi logik dan keadaan la. (aku nda kira hukum tau yg ni, memang la menipu 2 b'dosa!!) Aku akui itu.

BERTERUS TERANG. Benda ni la yg paling susah mau dibuat oleh insan yg punya akal fikiran dan neuron2 yg aktif dalam kepala dia. Banyak yg mau difikir. Malu, pride,dan apa2 jak yg korang mau tambah. Aku pun rasa susah mau b'terus terang.

Especially kalau benda 2 pasal hati. Contoh, muka nda cantik, belajar pun cukup2 makan, nda pandai b'gaya, teda duit, nda pandai layan lelaki, cakap main lepas, suma yg buruk ada sama korang la lebih kurang, yg gila nya ko suka lelaki paling hensem(kali la~), paling femes la at least, dalam batch ka, kelas ka, mana2 pun ok. Mau ka ko g b'terus terang cakap ko suka dia?

Akan wujud banyak alasam, malu, rasa rendah diri la, nda layak la, na berani la,.. sedangkan korang nda tau pun kalau2 lelaki 2 suka korang.. Haaa~ kan da melepas..( tapi selalunya k'barangkalian tu rendah la tuk dia suka ko.. he3)

Tapi bagi kau, memang langkah paling tepat dan sesuai ialah b'terus terang. Luah jak apa yg ko fikir, rasa, pandangan.. Rilek la akibat dia nanti, at least korang sudah cakap. Nda la menyesal.

Bagi aku orang paling bodoh( gomen ne, aku sejak datang jepun ni, t'suka pula guna p'kataan ni) ialah bila dia menyesal nda buat sesuatu b4 benda 2 jadi.. Lagi bengang kalu dia nda usaha apa2 pun b4 2, tapi gatal mau m'nyesal.

Buat benda jangan sampai menyesal nanti. Macam ada orang cakap, beribadah la kepada ALLAH macam sudah teda esok untuk kamu... (ayt ni banyak version erk, ni version ak.. tapi isi dia sama jak...)

Jujur itu akan bawa pada percaya. Percaya akan bawa pada hati, bahagia, cinta. Biar pedih, biar sakit, aku yakin cakap yg betul itu akan bawa kebaikan pada diri. Sakit ditipu lagi pedih dari sakit didengarkan 1 kejujuran.

Aku yakin begitu, sebab aku mau kejujuran untuk percaya. Aku akui, aku memang nda percaya orang. Dari banyak2 yg aku cerita sama orang, aku pun nda pasti ada ka yg memang aku jujur gila2, nda sembunyi2 lagi apa2.

Rasanya aku paranoid, b4 aku form4, aku rasa aku cukup jujur ngan kawan2 aku. Aku ni jenis yg apa yg jadi sama aku ari 2, aku akan cerita sama kawan baik aku. huhu, sori la erk kawan2 yg rapat sama aku, mesti m'nyampah sama aku ni. hu3

Lepas 2, aku jadi takut mau luah apa yg aku rasa. selalu nya kau akan senyum jak, n buat bodoh jak apa orang cakap. Even aku rasa salah, aku biar jak.. Lantak la korang, camtu la kau fikir. Suriah yg suka keluarkan pendapat dia, luahkan fikiran dia, suriah yg itu sudah teda. Aku rasa la.

Aku yg sekarang ni lebih suka pendam sendiri dari luah aku rasa apa. Bila aku luah, aku nda tau pun itu ka yg betul2 aku rasa sebenarnya.. Manusia berubah. Aku percaya itu, tapi aku nda tau p'rubahan ni 1 kebaikan atau tidak. hu3

Jadi sebenar nya aku nda boleh bagi nasihat ni pada sepa2 pun, untuk berterus terang. Aku nda layak pun mau suruh orang jujur.

Tapi sebab aku tau sakit ditipu, sebab aku pernah rasa dikhianati, sebab aku pernah rasa pedih tahu 1 kejujuran yg m'nyakitkan hati,sebab aku pernah rasa suma rasa itu, aku mau orang yg baca ni, lebih hargai perasaan insan yg ko sayang.

Pedih, sakit, terluka. Banayak jak perkataan yg boleh dicakap kalu mau cakap pasal persaan time tau 1 k'jujuran yg nda sedap didengar, yg nda macam yg ko impi. Tapi aku rasa hati aku lapang lepas tau..

Nda macam aku tau aku ditipu, dikhianati. Sakit, parah, berdarah, suma 2 aku rasa sampai sekarang. Sakit dia, biar aku dan sepa2 yg pernah kena, dan ALLAH jak yg tau. Jangan pernah fikir mau rasa, SAKIT!!

Jadi, hargai la perasaan mereka, bina percaya dari k'jujuran. Jangan lukakan hati orang, ok~
Cuba untuk berterus terang....









Tuesday, 10 November 2009

MelaLUt LaGI

Memang aku akui aku cukup malas mau buat homework, apatah lagi kalau aku nda faham2. Menyampah nya aku~

Jadi, dengan k'malasan tahap dewa aku pun buat la jugak homework chem aku yg memang banyak sangat2..(even kawan jepun aku pun cakap banyak tau, bukan aku jak..hu3) Jadi, memang banyak la homework aku.

Aku pun buat la sambil mendengar lagu2 BIG BANG yg memang m'refreshkan kepala aku yg semakin tunduk, dengan mata dan jari hantu aku yg semakin sakit, dan perut yg semaik b'bunyi. lapar~

Tepat kol 1 aku pun selesai la buat shukudai 2, n dengan selamba badak nya aku pun tidur~

Bangun2 jak pagi tadi, 1 benda t'lintas di kepala ak. 'apa kata kalau tengok schedule book ari ni~'
n tengok2 jak aku pun cam rasa mau t'baring. Yala, time aku tengok 2 aku tengah duduk... T'kejut nya aku. Ada FRANCE TEST!!!

uwa~ apa g, aku pun ngan k'istimewaan yg sentiasa ada pada suma orang yg nda baca buku b4 test, aku pun m'ringankan tangan, mula la melalut tuk m'isi tempat kosong.. ha3


Tapi sebenarnya aku rasa b'salah arah cigu 2.. Even ni 1st time aku nda boleh jawab, tapi kali ni bukan sebab soalan dia susah, tapi aku ni yg memang malas nak baca nota yg dia bagi. Cian sensei, gomennasai~

Dengan ati yg serba salah ni, aku pun masuk kelas chem. Serius, SUUSAAAH! Aku faham aku rasa la, tapi aku nda yakin boleh jawab soalan, sebab bahasa yg digunakan sangat la susah, tapi naiyou(isi) dia aku faham la. Jadi, aku nda tau boleh jawab soalan ka nd...

Pelik kan~ even aku faham sensei 2 cakap apa di depan, aku nda yakin aku boleh jawab soalan dia ka nda. Bagi aku, faham dan jawab soaln 2 1 benda yg lain tau. Dia 2 proses yg b'beza.

Tapi bila aku cakap sama kawan aku, suma pelik.
'Kenapa boleh jadi macam 2, bukan kalu kita faham, mesti la dapat jawab soaln kan?'
I2 memang betul, tapi aku memang serius, aku nda tipu, memang aku faham sensei 2 tengah ajar pasal apa, siap boleh terang arah kawan jepun ak lagi, tapi~

Aku pun susah la mau terang, tapi aku memang begitu... Nasib la, ingat aku kisah kalu korang nd percaya??? hu3(tiba2 emo pula~)

Moral of the story even aku melalut2 ni, jangan study last2 minit
(even korang selalu dengar nasihat ni, tapi aku tau, korang memang buat juga kan~??) he3

Thursday, 5 November 2009

biologi mode=1st midsem exam

Walau macam mana aku azam mau study baik2, tetap juga sama ending dia. Aku tetap juga study last2 minit. Macam untuk midsem exam bio esok. Walau aku ada 1 minggu, tapi cam besa aku buat time2 exam, aku akan belajar malam b4 exam juga.

Pelik kan~ Maybe nda pelik kali untuk sepa2 yg besa macam aku juga. hi3 Tapi aku rasa b'salah sebab aku sudah janji sama mama mau study baik2 sem ni. Kali ni aku janji betul2 tau. Selama ni aku tau jak aku boleh buat ka nda. Kali ni aku main dengan bahasa, susah sikit~

Cuba bayang, aku ada 14 page tuk bio yg suma kena hafal. Dari contoh soalan yg sensei 2 bagi, macam senang. Tapi untuk orang yg nda faham nihonggo macam aku ni, m'rangkak juga la kalu aku nda hafal kanji2 n p'kataan2 ni.

N bila datang gila aku malas mau cari yomikata(cara sebut) kanji2 yg b'lambak ni,(2 la, malas mau tanya budak2 2.. perasan pandai tol!) mula la tangan aku ni gatal mau click mysoju.com ni. Payah2~

N cam besa. t'sangkut la aku pada cerita ni yg buat aku ada 6 page lagi untuk difaham n dihafal. Uwa~~~
=N aku masih sempat layan blog. he3

Kali ni aku mau cerita pasal gila nya aku ni. Ada 1 kanji ni kan, aku mula jumpa kanji ni dari kelas 1st bio ni g.. kanji ni~
kanji ni sebut hai, bukan yg kita cakap kalu jumpa orang atau mau gatal2 kacau awek tengah jalan tau, tapi erti dia embrio.

Setelah 1 bulan aku kelas, ada la 4 kali, malam ni time study tuk midsem exam baru tau maksud p'kataan 2. he3 Nampak nda betapa gila n bengong nya aku. hu3

Ntah bila la mau sedar yg study last2 minute ni nda baik. Tau jak tapi entah la kenapa nda juga t'buat2. Lepas exam baru la m'nyesal kalu nda dapat jawab. Ni la oshn,(mau cakap manusia, tapi baik mengaku jak kesalahan diri sendiri~)

Manusia ni harus diberi 1 impak yg sangat besar baru dia mau ambik inisiatif untuk berani melangkah ke hadapan. Percaya nda? Time ni la orang selalu cakap, KUASA CINTA.

Ikut aku, kuasa cinta 2 besar. K'besaran itu b'gantung pada jenis cinta yg dirasa ketika itu. Cinta pada ALLAH, akan buat kamu tidak akan tersungkur biar jatuh rebah. Cinta manusia , akan buat kamu tidak sedar akan luka dan darah ketika jatuh tersungkur. Itu kenapa orang cakap CINTA ITU BUTA!

Cinta haiwan, tu kan bagi aku untuk layan bosan dan buang duit. Apa guna pet? Sebab kamu sunyi dan teda kawan. ha8 ( aku nda suka binatang, nda faham perasaan korang, gomen la)

Jadi, kena la pandai m'milih cinta. Ni aku merepek ni sebab aku layan TOKYO DRIFT tadi. Itu yg t'fikir tentang cinta ni. Dia buat aku t'fikir 1 ayat ni~
DONT LET LOVE HANDLE YOU,BUT YOU TAKE GOOD CARE OF IT!

betul ka 2 ek? ak ni bab2 ni memang lemah gila2. teda pengalaman la. tapi nda pa la. percaya jak la k beh?!

p/s post kali ni tuk kurangkan tensen hafal kanji2 dalam bio


Sunday, 1 November 2009

KeRaNa beZa kerJaYa

Nda tau la apa yg buat aku t'tengok 1 cerita cina ni, a great way to care, di awal2 pagi ahad. Kali ni bukan sebab pelakon ka, apa ka, tapi kerana jalan cerita.

Drama ni m'ngisahkan hidup pakar pshyciatrist di 1 hospital. dari dulu lagi aku memang suka cerita2 doktor ni.. he3 Tapi aku pun baru tengok, nda dapat la bagi tau jalan cerita dengan lagi detail. Kalu bosan2, boleh la layan cerita ni...

Hujung episod 7, dia cerita pasal 1 nurse lelaki ni ngan awek dia. Awek dia ni curang, yg buat aku menyampah sama awek dia ni, pompuan ni langsung nda rasa b'salah. Dia saja biar balak baru dia 2 antar dia pegi jumpa c nurse ni, siap cium2 g..

Lepas 2, dia rilek ja cakap sama lelaki ni yg dia tau jak lelaki ni tau dia curang. Siap bagi tau g lelaki 2 sepa, n all d detail la.. (menyampah nya aku arah pompuan yg t'lebih konfiden!)
gomen, aku pompuan juga, tapi aku memang marah arah awek dia ni.

Awek dia cakap macam ni,
'sejak ko decide mau jadi nurse di hospital, n aku ngan financial agent, tiba2 aku rasa dunia kita t'pisah jauh, begitu b'beza. KO NDA KISAH HABISKAN 3 JAM LAYAN PESAKIT ALZHEIMER, TAPI BAGI AKU, AKU AKAN KEHILANGAN 10 MILLION HANYA DENGAN LAMBAT 3 SAAT DARI SCHEDULE AKU. Kita b'beza tempo hidup, we aren't in the same step... Teda benda yg boleh d'bincang b'sama.'

Kalu aku sambung lagi apa lelaki 2 balas, n cara pompuan 2 lepas 2, memang nda cukup la post ni. Tapi yg t'lintas di fikiran aku sekarang ialah kerjaya.

Awek 2 buat aku fikir akan betulkah p'bezaan kerjaya akan m'hilangkan rasa cinta, rasa kasih sayang? Dorang kapel hampir 10 tahun, tapi awek 2 baru rasa dorang b'beza setelah lelaki 2 decide mau jadi nurse. Kenapa boleh jadi begitu?

Mau salahkan takdir? Atau cam besa, dah xde jodoh. Betulkah? Aku memang tidak suka ayat 2, tapi bila da besar sikit ni, aku yakin, suma 2 k'tentuan ALLAH. Kalu memang jodoh kita singkat, apa boleh buat.

Banyak cara ALLAH bagi kita petunjuk. Cuma t'pulang untuk kita sedar on the spot, atau kena tunggu sampai 10 tahun, baru sedar akan k'tidak serasian hidup.

Maybe ALLAH da tunjuk b4 2, tapi kita jak salah tafsir, atau nda sedar. Setiap tindakan 2 ada 2 akibat, baik dan buruk. Jadi ALLAH bagi kita akal untuk tafsir sendiri dan m'corak jalanan hidup sendiri.( ni pendapat aku la ek...)

Perbezaan kerjaya dan corak hidup juga bagi 2 akibat, baik dan buruk.
1) p'bezaan m'wujudkan p'lengkapan akan k'kurangan diri.
~ lelaki 2 sanggup layan pesakit alzheimer yg memang banyak karenah selama 3 jam tanpa rasa t'beban. Rilek ja dia layan kerja dia sebagai nurse. i2 tunjuk wujud kesabaran....
~awek 2 nda boleh lewat even 3 saat pun untuk kerja dia. Ini tunjuk t'hasilnya p'hargaan t'hadap masa, nda suka buang masa....

So, dari sini wujudnya p'bezaan yg m'beri kebaikan pada 1 hubungan, especially individu 2 sendiri. So bagi aku, tidak wujud masalah beza kerjaya selagi kita rela untuk b'toleransi dan memahami.

Lagipun, kalau pejabat cerita pasal kerja, di rumah pun cerita benda sama, nda bosankah hidup? Teda la sumber ilmu lain dalam kehidupan...

2) p'bezaan m'hasilkan k'tidak serasian dalam fikiran dan kehidupan.
~lelaki 2 nurse, sentiasa on-call. Masa untuk b'sama awek dia semakin kurang. Kalu ada masa t'luang, awek dia pula busy. Semakin teda masa untuk bersama..
~awek 2 pula lebih t'buka untuk m'nerima perhatian dari orang yg sama bidang hasil daripada p'smaan waktu dan topik p'bualan.

Bukan aku mau cakap yg sama bidang nda hasilkan hubungan yg baik, tapi aku nda setuju sangat beza kerjaya boleh wujudkan k'retakan p'hubungan. Masing2 sudah besar dan mampu b'fikir dengan lebih rasional.

Engineer ngan engineer gak, bukan salah pun. Tapi doktor dengan engineer, salahkah? P'bezaan memang besar dari banyak aspek, tapi selagi kita mampu handle, aku nda rasa akan timbul masalah besar dalam hubungan.

ALLAH da atur awal2 jodoh kita, jadi rilek la kalu dapat yg sama ka, nd sama ka dari segi kerjaya. Tapi ada banyak lagi reason lain untuk difikirkan selain faktor ni. Bukan suma orang akan dapat orang yg kerja dia ngam ngan kehendak kita..kan?

Aku rasa la....

p/s ini pendapat aku tau, nda setuju, lantak ko la. nda aku kisah, aku tulis dari point of view ak...

Tuesday, 27 October 2009

terima kasih cikgu~

Ari selasa aku ada kelas france dan kimia 2 ja.. Dengar macam rilek ja aku ari selasa kan, tapi sebenarnya sama jak taihen dia banding ari lain. Kelas france 2 mulakol 8.40 pagi, n pagi tadi aku lupa pakai sweater naik basikal.

Best gila la~ Macam mau keluar hingus kau tahan sejuk tau...ha3
meher betul la kan... gomen2, abaikan yg itu ek... hi3

Sejuk la sangat2 sampai aku punya hidung panas sangat, aku rasa macam mau keluar darah jak dari hidung. Sejuk~ Lepas france, terus masuk kelas kimia 2.

Ni la kelas yg m'taihenkan ari selasa aku. Bayangkan, aku cover almost 20 lebih muka surat 1 minggu.(actually aku nd pernah kira, hi3) Tapi aku baru belajar 5 minggu ja, aku da abis 4 bab yg berenti di muka surat 184! Hebat nda?

apa nda aku bengong setiap kali selasa~ he3 nasib bab 3 aku belajar 10 muka surat jak. tapi bayangkan la kau cover 4 bab dlm masa 7 jam lebih la.. ha~ memang seksa la mau buka mata tengok struktur2 molekul ....

Ari ni aku ada test kecik la untuk ingat nama2 alkane sampai C20 dalam jepun la ek... Lepas 2, sudah puas sensei 2 potpet2 di depan tuk abiskan bab 4, tiba2 dia cakap
'ok kelas da abis, sekarang tutup suma buku n tulis nama alkane sampai C20 dalam english..'

1st time kelas aku senyap time mau balik, n serentak budak2 jepun 2 cakap
'ha???? biar betul, mana kami ingat...'
memang lawak la tengok reaksi durang. Aku tahan ketawa jak tengah2 kelas ni.

Lagi lawak sensei 2 cakap
'memang nda mungkin kan~ ok la, tulis dalam jepun, tapi kalu tau english dia,tulis juga..'

ha5. Aku tahu OISHI sensei 2 fikir pasal aku yg buat dia suruh tulis dalam english. Mungkin sebab dia belum tahu tahap k'upayaan aku. Bukan la mau cakap aku terer jepun tapi dia nda mau la aku t'bangang sorang2 nanti kan?

2 yg aku sayang sangat arah sensei jepun aku di sini, muka jak macam nda mau layan aku. Tapi sebenarnya, punya la mau ambik tau pasal aku. hu3 (perasan sekejap ek...)

Macam ONIMURA sensei ni kan, dia ajar organic chemistry and polymer punya subjek. Dia siap tanya aku mau exam ka buat report jak untuk kelas dia.. Tau nda aku betul2 t'haru atas tindakan dia? Da aku time 2 memang nd faham langsung kelas 2...

Time aku gi lawat2 makmal, (ala aku lupa la b.m dia apa, so aku tulis jak makmal. gomen la erk~) ada sensei yg aku nd rasa dia ada ajr aku, maybe akan datang la kali, dia siap bagi aku name card dia tuk aku keep in touch kalau ada apa2. hu3

Maybe dorang excited dapat budak oversea kali ah~ hi3
Nda kisah la macam mana, tapi aku memang t'kandou la dengan sensei2 ni.. so, post kali ini untuk sensei2 1st year aku erk~

untuk budak macam aku ni, simple action can touch my heart tau nda?
2 yg aku rasa aku boleh kali b'tahan biar pun teda senpai(senior) yg ambik course sama, teda kakumong(soalan2 exam b4 ni), mau soudang(bincang) pun teda kawan~

jadi, sendiri bukan bererti lemah, tapi 1 langkah untuk menjadi lebih kuat~
never feel down whenever you are alone baby, bcoz there's always ALLAH to guide you...

Monday, 26 October 2009

ni suma bosan punya pasal

aku rindu?
ya, aku mengaku akan itu..
aku ingin ke sana?
ya, aku sedar akan kebenaran itu..
aku mau berjumpa dia?
ya, aku punya perasaan itu...


tapi aku juga tahu dan sedar akan satu pernyataan ini:
aku tidak lagi cukup bersedia

aku mahu itu...
tipu jika kamu juga tidak kongsi keinginan yang sama
aku ingin yang itu...
bohong kalau tidak pernah terlintas untuk memiliki bahagian itu
aku tahu, kamu juga tahu...
kita tahu, mereka juga tahu...

tapi kita juga faham dan peka akan satu perkara:
baik buruk satu tindakan itu masih ada natijah disebaliknya bukan?

bilang siapa aku tidak tahu?
bilang siapa kamu tidak fahaminya?
bilang siapa kita tidak sedar akan hal yang berlaku?
tapi


beranikah aku mengambil langkah itu?
mampukah aku menyambut huluran itu?
bersediakah aku memilih jalan berkabus hanya untuk itu?
yakinkah aku?


tidak!
dia tahu, kamu tahu, malah aku
langkahan selalunya kerana aliran
bukan kerana percubaan
tindakan mesti berpunca dari kebiasaan
tidak dari keinginan
itulah aku....

aku ini tidak punya kenderaan
aku ini tiada jalan penghadang
aku tahu, kamu juga mula mengaku
asyik kosong sisi dan tepi

omongan yang datang semua dari khayalan
batasan yang dicipta menghasilkan satu keengganan
sedangkan
aku tahu, kamu juga tahu
keindahan satu tanda kelemasan

entah apa jak yang aku merepek ni.. sabar jak la ek.. kali ni nada pengajaran cuma pengongsian keinginan untuk luahan perasaan...













Sunday, 25 October 2009

りんご狩(ringo gari)


Akhirnya aku pegi gak ringo gari(pungut epal) ni.. Huh, taihen(susah) gila2 hanya kerana mau pegi ambik epal dari pokok dia sendiri. Banyak yg kau lalui semalam untuk ke kebun epal ni.

Aku bangun awal gila pagi2 2 sebab mau naik tren kol 9.50 sampai Tokusa. Di Tokusa ni la ada kebun epal yg anjurkan ringo gari ni.P'jalanan mau pegi Tokusa ni ada la 1 jam lebih sikit. Memang cantik la bukit2 sepanjang p'jalanan ni, rumah2 yg ada pun cantik2.

Time 2 memang rasa macam dalam anime 2. Yg eki(stesen) dia memang kecik2, kayu g.. Pas2 memang orang tua jak yg ada. Sedih tul. Kalu ada kereta yg tunggu tyme tren lalu pun, orang tua jak suma yg drive. hu5

Tgh best2 layan p'mandangan best ni, ada la pacik2 yg mau pegi ringo gari ni jg tegur kami.
 'どこまで行くんですか' (nak pegi sampai mana?)
'徳佐駅までです' (sampai stesen tokusa..)
'りんご狩に行くよね。。' (nak gi ringo gari la ni...)
pas2 banyak la dia tanya pasal kami...

Ada 1 eki ni, suam orang turun... D stesen 2 memang boleh nampak la pokok2 epal ngan epal2 yg b'gantungan.. Memang best la. Ati aku ni memang best gila la time ni.. hu3 Nda pa, 1 stesen g...

Sampai di Tokusa Eki ni, kami 4 orang jak turun.. Lepas 2 pekan 2 sunyiiiiiii gila2. Time tunggu Nasyrik ngan Amri gi ambik dekat ATM, aku sempat la tengok2 pekan ni. Memang sunyi la. Kedai yg buka memang teda orang, cashier pon nada!!!

Lagi gila kan, time tunggu2 2,ada kereta ni berenti tengah2 jalan, pas2 macik yg drive keluar pegi pos surat. Lepas 2 dia masuk balik kereta, drive cam teda2 ni.. Boleh bayang nda memang teda orang nya pekan ni???

Pas2 kami pon jalan la. jalan punya jalan, nda juga nampak2 kebun epal. Itu nda pa la, tapi 1 biji epal pon nda nampak. Huhu, biar betul ni?? Ka kami sudah sesat? jeng3...

Lepas 2 kami pun jalan jak la.... Jalan2 2 korang tau da berapa lama? Boleh teka? 5 minit, 10 minit? Jawapan dia 1 jam 35 minit. Siap jalan tepi hutan yg memang teda orang langsung.. Sedih2.. Tapi memang udara segar, pemandangan best..( kasi sedap ati sendiri supaya nda rasa penat jalan.. hu3...)
~tapi memang udara sedap n pemandangan cantik ek.. nda aku tipu yg 2...~

Tengah2 jalan 2, berenti la tanya jalan kat 1 rumah ni.. Sempat la aku usha dia punya kolam ikan.. Kolam ni unik tau. Depan rumah2 ni ada cam parit kecil tau. So, depan rumah dorang ni, dorang cam buat p'hadang n bela ikan situ. Suma rumah yg kami lalu suma ada kolam ikan begini di depan rumah.


ni la ikan yg dibela oleh macik2 sini......

Jalan punya jalan, sampai la kami tempat ringo gari ni. Sebab ada banyak kebun, ingat mau pegi depan lagi sikit, tapi dengan muka penat jalan jauh, tambah bau epal pie yg sangat enak... t'paksa la berenti. hi3

Lepas 2, macik punya kedai ni sebenarnya nampak kami jaln tadi.. So dia tau la betapa taihen n penatnya kami2 ni.. hi3

Dia layan kami memang best la.. Awal2 2 dia bagi kami minum shitakeocha(teh mushroom). bau dia memang bau cendawan 2 la, tapi rasa dia pelik. Masin, cam minum sup cendawan, tapi ok la. Boleh minum la...

Lepas 2 bagi kami epal kecik, cooomeelll sangat. hi3 Pastu bagi makan epal fuji ngan epal gunma. Beza epal ni, selain warna la, (fuji kulit warna merah, cam selalu la. Gunma punya yg warna hijau 2..) rasa manis dia pun beza. Gunma lagi manis, fuji ni masam2 sikt..

Pas2 makan la epal pie ngan kirara pie. Kirara ada custard sekali. Tapi memang sedap la.. N dia bagi kami rasa kek epal, siap cari yg ada epal g. Memang best la macik2 ni..
ni epal comel 2 ngan shitake ocha...

ni kirara pie ngan epal pie. sedaaap~

n lepas 2 kami g la masuk la kebun epal.. Bayaran dia 480yen.. Kalu duit m'sia sama dengan rm20 lebih kali. Malas la mau kira. he3

Budak2 ni la berabis makan epal, aku 1 biji jak la boleh masuk. Sudah banyak aku makan di kedai macik tadi, nda boleh masuk sudah.. hi3

Dalam ni memang banyak epal, sudah nya kebun kan~ apa la aku ni... Ada tempat duduk tuk orang duduk, meja n all. Best la juga ada pengalaman ni. hi3

Sebab mau kejar tren kol 3, kami keluar awal la. Sini ni kan kampung, kalu ko tinggal tren ni, tunggu la ko next tren 2 3 jam g... hu3 Nda mau aku...

Tyme nak balik 2, macik 2 siap tapau kan kami epal pie, epal juice ngan 1 epal yg lain jenis. Epal ni teda dalam kebun dia.. hi3 Memang best la macik!!

Tunggu tren 2, jumpa lagi pacik dalam tren tme pegi tadi. Huh, malang betul!! Terus dia cakap la memang dia pelik time kami cakap mau turun tokusa eki. Sebab selalu nya memang orang turun eki yg sekarang ni. Makna dia 1 stesen b4 tokusa. Sedih gila....

Dekat stesen ni, memang dia ada tulis, sepa mau g ringo gari, turun sini. Tapi kami duduk sebelah lain, nda nampak. Hu3 kalu nda, nda payah la jaln sampai 1jam 35 minit. uwa~

Pacik 2 pun cakap la sama kawan dia kami jalan kaki pegi ringo gari 1 stesen. Sedih nya~ Kawan dia pun cakap la hebat2!!
' 歩いて来たの?ここまで?'(korang jalan kaki ke sampai sini?)
'すごいですね~' (hebat nya~)

Yala 2. Memang hebat pun, kaki aku ni macam mau t'cabut juga la.. Tapi, apa2 pun, 1 pengalaman yg best la.. Nanti, mau datang g tengok p'mandangan autumn pula.
He3

p/s sebenar nya aku pun nda sangka aku mampu bertahan jalan kaki selama itu dan sejauh itu. Bila tengok papan jalan 2, memang nda sangka langsung la..

kali ni punya moral of the story ialah...
jangan mudah cakap tidak boleh selagi belum cuba. manusia punya tahap keupayaan masih belum diketahui. jadi cubalah apa saja yg korang rasa best mau buat~







Friday, 23 October 2009

kelas+ nda faham= bengong

Ari ni cam besa, kelas pagi aku dimulakan dengan seibutsu(biologi). Ni la antara kelas yg aku paling takut, sebab banyak sangat perkataan yg aku nd tau. N sensei(cigu) dia macam unfriendly sangat, aku nda faham soalan dia bagi, n aku nda faham kelas ni. uwa~

N yg yabai(teruk) ialah minggu depan ada chuukang shikeng(mid sem nya exam). Nda la aku tau ni macam mana. hu4.. Memang perah otak la aku ari 2...

Lepas 2, aku ada kelas chikyuu kagaku( earth science).. Sebenarnya kelas ni best kalu dalam bahasa bukan nihonggo. Sebab nya aku nda faham bha~ Lepas 2 sensei 2 ajar, boring gila2.. Suara da la m'dayu2(tp dia lelaki la), lepas 2 bagi kadang2 pandai melalut. Uwa~ nasib dia baik sama aku, nda la aku sampai ati mau tidur, lagipun naiyou(isi kandungan) kelas ni best.. Cuma aku nda faham sangat.

Yang kelakar kan, cara budak2 ni setiap kali kelas abis.. Hampir suma budak tidur tau, suma muka tunduk, kadang2 2 sampai mau t'kena meja sudah muka durang ni. Kadang2 bila datang syaitan jahat ngan idea2 yg nda baik ke kepala aku ni, aku selalu fikir, bila la kepala durang mau t'hantuk ni~ ha4. Jahat kan aku? hi3
Tapi yg best dia, bila sensei 2 cakap, ok la kelasa abis sampai sini jak ari ni(dalam bahsa jepun l a erk..) serentak suma angkat kepala, n start kemas2 barang, n tulis sikit2 dekat kertas syusseki (k'datangan).. Best gila~

Memang kan, time kelas m'ngantuk gila2, tapi bila sensei 2 cakap da abis, automatik mata jadi luas, badan jadi cergas, cam nd ngantuk ja tadi.. Lawak betul la bila aku fikir2 balik. Boleh pula jadi begitu~

2 yg bengong sangat bila fikir balik...

Lepas 2 aku ada kelas close-up japan. Ari ni cerita sal jepun selepas world war 2. Memang aku sanjung la jepun ni. Cara dia bangunkan negara dia lepas perang 2 memang hebat gila2 la. Walau pun bi sensei 2 ak gila2 nda faham la. Soi betul la~

Cuba bayang, dari lepas hancur gila2 lepas perang, dalam masa 27 tahun, jepun jadi negara 2nd untuk GDP growth.(nda la aku tau bm dia.. gomen!) Tahun 1965-1970 kadar GDP dia sampai 12.1%. Boleh bayang??

Lagi aku rasa hebat, tokyo time 1958 cam kl sekarang. Fuh, bangunan banyak gila n tinggi. (memang la banding kl lagi buruk, tapi boleh bayangkan time 2 baru 1958.. time 2 m'sia baru 1 tahun merdeka).

2 yg aku t'muhasabah diri sekejap. Di sekeliling kita ni banyak jak benda yg hebat dan cukup untuk buat kita rasa b'syukur dengan nikmat ALLAH. Paling dekat, diri sendiri.. Tapi 2 cam da besa orang cakap, sampai aku rasa korang nda kan sedar kot..

Jepun ni tunjuk arah kita yg
kalau kita mau, ada jak jalan tuk ke situ, usaha la
beza dia,orang jepun ni nda percaya tuhan dan kita yakin akan wujudnya ALLAH. So, sepatut nya kita lebih b'jaya dari dia...

Jadi, percayalah ALLAH i2 sentiasa ada untuk kita, so kita harus la sentiasa usaha untuk ada masa tuk ALLAH. Jangan main lantak ja, mau hidup best2, tapi nda mau usaha. Pandai minta sama ALLAH tapi nda mau sembah DIA...

pikir sendiri la beh~













Thursday, 22 October 2009

ap2 jak la yg ngam jd tajuk

Di saat k'bosanan tahap dewa b'maharaja lela dalam kehidupan aku, 1 benda yg paling aku suka buat ialah KOL RUMAH. Dari aku m'lalak sampai budak 1 gakka(fakulti) dengan aku yg tinggal atas apato(apartment) 2 cakap2, baik aku kol rumah dengar adik aku yg baru umur 2 tahun lebih, mau 3 tahun la cakap...

Besa la , kalu mud Ciwan(nama adik aku) ni ok, memang best la. Nda pandai berenti b'cerita~ Ada jak yg mau dicakap, sampai kadang2 bikin marah sama mama. Faham2 jak la orang tua, risau kalu kol lama2, duit abis la, kredit abis la..

Sampai c Ciwan 2 cakap,
'ala~ orang mau cakap sama kakak nonong pun nda boleh...~'
tapi yg lawak 2, biar dia cakap begitu, masih juga dia b'cerita i2 ini. ha3 Pandai lagi 2 m'ngadu sama aku mama marah dia cakap lama2..
'biar la bha kan kak, bukan selalu juga, he3..'

Memang bukan selalu dia ada mood mau cakap banyak2, jadi aku biar jak la... hi3 Aku lagi suka ada. T'ubat juga la rindu aku sama ia. hu3


ni la my very2 love ciwan...

Budak ni memamg kurang asam. Kadang2 2 kan, budak2 kan cakap nda tembus. Mana la aku boleh tangkap suma yg dia cakap. Aku suruh la dia ulang2 sampai aku dengar dengan jelas dan aku faham apa yg dia mau sampaikan banar nya. Time 2 la dia akn marah ak,.
'ih, kan aku sudah bilang tadi, nd faham2 ka? na5' (na5 ni bunyi yg orang buat kalu marah 2.. susah la mau terang...)

Kita akan tau dia sudah nda mau cakap kalu dia bilang,
'sudah la kak, penat aku...bye2'
lepas 2 ada la ko dengar dia cakap sama c Rani(adik aku yg form 3),
'nah kak, ko lagi, penat ak...'
he3 Time ni la baru ada can adik aku yg lain mau cakap..

ni ciwan, kakak, alda, n rani...

Bila datang dia teda mood mau cakap, biar ko pujuk macam mana, nda kan dia mau punya la. Pandai2 la ko kol lagi nanti, esok ka... Time 2 la paling malang. Ha3

Ataupun time dia ada benda yg dia buat, especially kalu tengah tengok shin chan.. Malang la, memang nda dilayan ko. Ko cakap la apa saja, nda dia mau dengar. Kempunan la ko mau dengar suara dia..

Ni la orang yg paling kau rindu kalu aku bosan tahap dewa di sini.. Da la duduk rumah sendiri2, malam makin panjang, teda tau mau buta apa sudah, selain tengok buku bahasa jepun yg memang tebal2(chem 2 la 2), atau pun tengok printo(print) yg memang nda la aku merati(biologi la 2).... Sedih kan aku...

Da la sekarang ni makin sejuk, rasa mau jalan 2 makin kurang, m'lepak nganya la aku di rumah sorang2. Hu3, sedih betul~ Tapi malas juga aku mau baca buku..

Ni la aku selalu kol rumah, at least boleh la dapat motivasi baru dari family2 ku ni. Kadang2 bila sendiri2 ni, akan ada 1 waktu dimana aku akan rasa down sangat2. Nda tau la korang pernah nda rasa begini...

Time 2 la aku akan bodoh2 tanya diri sendiri, kenapa pilih jalan ni la, kenapa aku susah belajar benda yg aku memang nd faham la, bla3....
Banyak la soalan2 bodoh yg jahat keluat ke otak aku. Saja ja mau m'nambah bilangan benda yg harus difikir..

Time 2 la aku akan cakap,
suma benda yg b'laku pada kita di dunia ni adalah ujian yg akan m'bestkan hidup kita.Sekarang jak susah ka, penat ka, sebab lepas ni bila kita ingat balik, ini akan jadi 1 kenangan indah... Lagipun ALLAH nda kan bagi dugaan yg kita nda boleh tampung, kan??

Cam aku datang JEPUN ni, ada benda yg aku dapat sebenarnya. Nda tau la akan datang jadi ka nda, tapi aku tau ia bagi aku 1 pengalaman yg memang b'harga. Pengalaman yg akn buat aku semakin matang.. Malas aku mau dengar
'ape la oshn ni, umur da 20 tapi perangai masih cam k'budak2an, camane ni? Matang la sikit...Jangan manje sangat...'

Biar sekejap jak, aku tau kalu memang ketentuan, aku akan bahagia sebab pernah m'milih untuk datang sini... ha3

So korang, jangan la pernah benci akan apa yg sedang korang buat. Maybe akan datang, ia bawa kamu ke arah sesuatu yg buat kamu bahagia? Sepa yg bole teka kan..





Tuesday, 20 October 2009

TOEIC

Alhamdulillah~
Setelah penat aku pegi pejabat(biarpun aku rasa susah mau cakap benda yang formal2 dlm nihonggo),tp banar ny kn, baru sekali jak la aku pegi tanya di pejabat, dapat la aku selesaikan masalah yang melanda 2nd sem ku ni. Nda kan la aku mau pegi tanya banyak2 kali kn, karang maci office 2 bilang apa pula. "Nda merati2 kali ni budak ni, nda bule sabar ka?" hu3..

Serius, sedih gila aku kalu maci 2 bilang begitu kan... Memang aku nda kn pegi lagi la office.. hu3
Tapi aku yakin maci 2 nda kan cakap macam 2 punya, nda tau la kalu dlm ati.. Alamak, t'melalut pulang, ani yg payah mun tiba2 aku ada feeling kn b'kurapak ni.

I2 la, kan di jadikan bahan post kali ni, setelah aku tunggu 3 minggu, baru la sensei TOEIC( lupa pulang aku mau cakap pasal TOEIC ni.. kejap ek..) aku 2 bagi emel arah ak kol 10.30malam tadi, cerita pasal TOEIC aku.

アリさんのお国では、英語がofficial languageですので、英語ができるのは当然とはいえ、アリさんのように英語が出来る学生さんを落とすことは心苦しいですが、やはり、成績を出すことは大変難しい状況です。授業中はとくに問題なかったということで、差し上げても60点ということになりますが、よろしいでしょうか。

camni la lebih kurang emel dia bagi arah aku. Di m'sia mesti guna bi, so nak bg aku gagal ngan markah yg aku dapat dalam TOEIC exam, sedih pulang.. Jadi, dia bagi aku markah 60 jak la, asal aku dapat lulus.. Tapi i2 jak yang dia boleh bagi...

Ok la kan, daripada aku gagal.. Memang munyit la kalu jadi begitu. Nda mau aku repeat kelas lagi. Mengantuk tau nd? Belajar bi dalam nihonggo memang lain macam. Buat ko ketawa pun ad, buat ko makin confuse pun ad.. he3


Hua, lupa aku mau bagi tau TOEIC ni apa. Dia macam exam bi(tapi memang exam bi pon) yang budak jepun ambik, kalu kita, macam ambik A level la lebih kurang dan s'angkatan dengannya la. Tapi, tuk budak u durang ni, mcm 4 beginner la.. Kalu mau up lg, mau kasi mantap bi kn, bole la ambik TOEFL.

Aku mau mabik, tapi macam teda masa mau belajar bi betul2 macam d m'sia. Sekarang punya bi ni nd m'yakinkan aku tuk ambik.. Memang tunggang langgang la. B'terabur kalu ak cakap, mimang bari malu la mun kan m'ngada2 mau cakap sama urang putih sekarang.. hu3

So, p'ngajaran tuk kali ini....
'mau buat apa2 pun, cek la 2 kali.. Jangan main hentam jak.'





Thursday, 15 October 2009

Shun Oguri di mataku


Ni la cerita baru Shun Oguri dengan wajah baru, rambut baru, style cerita baru..


Selama ni kan Shun punya rambut sabar jak la.. Macam teda style lain jak, sedangkan d Jepun ni b'lambak style rmbut yg cntik2 dan kakkoi2 gila la... D dai ni jak pn, ak pening tengok budak2 ni pnya style rambut...



Nampak best, tp nd tau la kalu sda tengok karang kan... Yg aku tau Shun dalam cerita ni mmg kakkoi gla2. Ha3



Hiro pon ok jg tp ak nd suka la style rambut dia.. Aku tengok dia tyme banggumi(prgram tv) Kinki Kids.. Mcm t'lampau serabut kali... Tp, entah la kn...



Meh ak bagi la jaln cerita dia skit2



Tentatively titled "Tokyo DOGS ~Saiaku de Saikou no Partner~," the show will feature popular actors Shun Oguri (26) and Hiro Mizushima (25) teaming up as police detectives.
Oguri has the starring role as Sou Takakura, who witnessed his father's murder at a young age. Pledging to catch the killer, he grows up to become an elite cop in New York City, where the criminal lives. His character is cool-headed and disciplined, yet adapts well. Because of major drug dealings, he gets sent to Tokyo to conduct a joint investigation with the Japanese police. There, he gets teamed up with a detective from a special investigative division (Mizushima). Mizushima's character is a hot-blooded fighting expert due to his earlier days as a delinquent, but he makes a strong impression with his stylish appearance and is always interested in going on group dates. His personality, interests, and investigation methods are completely mismatched with Oguri's, but the two somehow work together to crack the case they've been given. Cast in the heroine role is Yuriko Yoshitaka (21), playing a mysterious woman who holds the key to the case, though she has lost part of her memory due to trauma. Her relationship to the two actors will also be one of the drama's key points.



Tyme aku tengok jak Shun di banggumi Kinki Kids 2, uwa~ cair aku, dengan suara dia lg... Memang style kakkoi2 gla ni,.. nd taula mau bilang ap... ha3


Korang tengok la sndiri ek...

akukah atau mereka?

Ari khamis memang ari untuk aku m'gerakkan isi2 dan lemak2 badan yang m'ngeras ni. Besa lah, bdak2 lain belum bangun lagi aku sudah naik basikal aku yang t'chinta 2 pegi dai(u.) untuk kelas handball.

Yang mau dikongsi b'sama dengan korang ni ialah aku datang2 jak suma budak2 jpun ni pakai sweater siap dengan sluar lagi. Menyampahnya aku. Munyit bha budak2 ni. Minggu lalu aku pakai sweater dengan sluar, teda orang yg pakai.

Suma orang pakai seluar, lelaki pakai baju lengan pendek, n onna pakai sweater nipis jak.. Ala, macam sweater Pooh aku 2. Coach lagi la, pakai seluar pndek dengan baju lengan pendek yg nipis. Aku sorang2 jak la yg pakai baju lengkap la konon.

Ari ni aku sorang jak yg pakai t-shirt besa.Ha3. Memang t-shirt besa yg ak pakai d m'sia 2.. bukan ak mau tunjuk tahan sejuk, tapi memang hari ni mna la sejuk sangat banding mggu lalu. Minggu lalu 2 siap mau hujan lg, ari ni hare(terik,x mendung, ada matahari)lg tau. Tapi bdak2 ni suma pakai sweater.

Yang m'nambah drjah k'panasan di dalam hati aku ialah coach ak pn pakai sweater n sluar pnjang. Nasib ak pakai baju nipis, kalu kena angin pagi, sejuk la skit ati ak. Punya la ak menyampah tengok senario ini...... Jadi sekarang ni sepa yg pelik?
Aku atau mereka....


p/s aku dah jmpa pnsel jisyo(kamus) aku.... he3
d bwh meja, dkt wyar2 kmpter ni.. besa la, d lbrry...

Monday, 12 October 2009

yamaguchi university

Gambar2 ni diambik tyme jamuan raya yamadai(sgkatan tuk u aku ni).. hu3 Biarpun ada yg teda dalam gambar, tapi ok la kot tuk bg kenal senpai2 ak... he5


gmbr suma org rasanya ni...he3


ni onna2 pnya tyme....
otoko lak( ad baby comel tau....)


ni la baby 2,takeshi nma jepun dia... hi3

purple gang.. (teramai pula yg pakai baju ungu tyme ni.....)



ni la budak2 1nen(1st year).. aie, ruhan, oshn, nasyrik.....

kami lagi... he3

2nen, tapi kak fizah teda... kak nas, zam, naim, kak dena....


3nen.... ustad, amir, syamim,hilmi, adib, zamri, kak ain, kak yat... ad la yg teda....


4nen. poji, gorey, mazli,kak pidah, kak akmal,kak fa, kak haz.....

ni tambah2 jak...





Ok la, aku nak bagi tunjuk gambar ja banar ny... Ni la muka senpai2 n 1nen yg study d Yamaguchi University.. Mau cerita, karang panjang pulang, so macam ada seseorang ni bagi tau arah aku,...
lets de picture do da talking'


12.10.2009

Ari ni dimulakan dengan satu kejutan bila akak bagi emel cakap atuk sebelah bapa dah meninggal dunia semalam. Seketika aku agak terkaku dan entah mengapa, tiba2 aku jadi bingung. Eh, yeke?

Lagi aku bingung dan terkedu dengan sikap aku pagi ini bila mendengar khabar sedih ini, tidak ada setitik air mata pun yang jatuh dari mata aku. Cuma bila aku menelefon akak dan bertanyakan cerita lanjut, aku mula merasa sebak dengan kealpaan cucu atuk yang satu ini.Entah kenapa dan bagaimana aku boleh sekejam ini bila aku tidak berhasil membayangkan wajah atuk di kepala dan biarpun aku begitu berusaha untuk mencari dan mencerna wajah yang kali terakhir aku lihat ketika umur ku 6 tahun. Kejamnya aku!!

Apatah lagi tujuan aku balik summer yang lalu adalah melawat atuk yang begitu teringin melihat cucu2 dia yang memang suma tinggal jauh2( akak tengah sambung master d UNIMAS, abang kerja d N.9 n aku di sini, sendiri dan berfikir untuk balik setiap cuti), tapi aku masih tidak berkesempatan untuk pergi melawat atuk yang jauh, tapi masih boleh diusahakan kalau aku mahu sebenarnya.

Apalah sangat Lahad Datu kalau dibandingkan dengan Indonesia. Tapi keadaan kurang membenarkan atau sebenarnya aku yang begitu suka memanjakan diri sendiri, enggan pergi jika tidak berteman, segan berjumpa saudara belah bapa yang memang jarang aku jumpa, mencari dan begitu galak mencipta alasan dan helah untuk tidak pergi sendiri. Dan akhirnya aku tidak pegi melawat atuk. Kejamnya cucu atuk yang satu ini........>Aku tulis semua ni bukan ada sebab ap2, cuma ingin meluahkan 1 benda yg aku rasa aku akn sesal selamanya dan aku hrp korg yg bca ni akan lebih b'hati2 lagi... Apa yg aku rasa boleh bagi pengajaran dan kebaikan pada orang lain, biarpun pahit, aku rasa i2 la sumbangan yg aku boleh bg kat orang. hu5

so, moral of the story is, guys, selagi korang ada masa tuk melawat dan menjenguk dan melakukan apa saja bersama orang tersayang, especially emak dan bapa korang, pegi lah hargai masa yang ada. Bina dan ciptakanlah sebanyak mana kenangan yang korang boleh hasilkan. Biarlah mak ngan bapa boleh tersenyum, menangis pun takpe, asal apa yg mereka tengah bayangkan bila fikir pasal korang i2 adalah 1 kenangan yg manis. At least ad kenangan yg masih boleh dikenangkan....
Ciptalah kenangan korang......
AL-FATIHAH untuk atuk......

Sunday, 11 October 2009

kabhie kushi kabhie gham

Malam minggu macam ni ak selalu ny akn balik rumah senpai(senior) d Ube. Actually, nd la selalu sbb tyme 1st sem, ak nd la selalu balik pn... hu3 Esok ad jamuan raya yamadai sebenar ny.. So, malam ni busy la senpai2 onna(girl) ak dengan menu2 yg s'patut ny dimasak, n m'mandangkn ak ni x pndai sgt msk, ak tlong potng2 je la.





Tp, yg mau d'jadikan cerita sebenarnya ialah akhirnya,setelah puas dan jenuh ny ak m'cari cd cerita2 Shah Rukh Khan tyme ak balik m'sia ari 2,ak dpt jg tengok cerita Shah Rukh Khan di Ube ni, di JEPUN! Boleh percaya x? Susah ny ak cari di rumah, rupa2 ny ak dpt jg tengok d sini.(jgn gelak tau, ak mmg minat Shah Rukh Khan. Asal cerita dia, ak mmg layan pnya la.) Sambil ak ngan senpai2 ak 2 org(kak nas ngan kak dena) dan ruhan buat junbi(preparation), kami pn m'layan KABHIE KUSHI KABHIE GHAM... he5 memang ak nd sangka la benar ny, yg senpai2 ak ni pon layan cerita2 hindi macam ni.. hahaha.. Ureshi~(hepi nye).....Ngan ak yg memang x tahan kalu sampai bab2 sdih n d'tambah lagi ngan k'berkesanan Shah Rukh Khan b'lakon, buat air mata ak ni m'ngalir ja bila smpai part2 dia m'nangis, aduh~ memang layan tahap dewa la. Dah la SRK 2 mmg kakkoi(cam gntleman la kot).. ha5





Faham2 la kalu suma onna, lepas 2 tengok cerita hindi, stiap scene yg menarik 2, masing2 mau keluarkan point of view masing2 psal part 2. Paling menarik minat, part Shah Rukh Khan 1st time tengok Kajol, SRK siap nak t'jatuh dan t'pegun m'lihat Kajol. Tak boleh tahan~

Pas2 kak nas pn cakap,"uwa~ geli nye...."

Kak dena pula cakap ,"akak rase kan, kalu kite jumpe orang yg kite suka, kita akn b' debar2..."

Ruhan pl, "o, yeke?.."

Ak gelak je la... Lepas 2 suma orang mula m'bncangkan topik ni. Kak nas pon cakap la yg ad orang bagi tau dia yg kalu kita jumpa jodoh kita, sebenarnya jantung kita akan b'degup kalu jumpa dia. Even sebenar ny kita tak perasan.. Lepas 2 ak pn cakap la, ade seseorang ni cakap kat ak...


"jangan terlalu membenci seseorang itu, nanti kita akn jatuh cinta. jangan terlalu suka seseorang itu, nanti kita akn membenci."


Jadi, b'hati2 la kalu2 orang yg korang nd suka 2 sebenarnya m'hasilkan 1 degupan yg maha hebat pada jantung dan m'wujudkan gelombang pada hati anda... Be careful guys.. ha5





Banyak ja yg t'komen bila tengok cerita ramai2 sebenarnya. Macam kenapa orang2 yg gedik msti 3 orang 1 geng? Kenapa lelaki ego sangat? bla2,.. banyak sangat ....

Tengok cerita macam ni sebenarnya banyak baik yg kita boleh ambik. Bukanlah nak kate cerita ni nada k'burukan, ad ja tp kita kena la pandai2 ambik yg baik n abaikan yg buruk... Untuk ak, the moral of this story is 'the elder's angry is one part of their love'.





Renung2kanlah....